Podgorica Liturgija

U podgoričkom Sabornom hramu proslavljen Sveti Nikolaj Srpski

Ime: 03. 05. 2020 Liturgija Hram Podgorica; Opis: U podgoričkom Sabornom hramu proslavljen Sveti Nikolaj Srpski Tip: audio/mpeg

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici proslavljen je praznik Svetog Nikolaja Srpskog. Svetom liturgijom načalstvovao je protojerej-stavrofor Dragan Mitrović uz sasluženje protojereja-stavrofora Dalibora Milakovića i protojereja Miladina Kneževića, kao i protođakona Vladimira Jaramaza i đakona Pavla Božovića.

U skladu sa odredbama NKT-a, Svetoj službi Božijoj nije prisustvovao vjerni narod, što je naročito rastužilo djecu koja se u hramu na današnji dan naročito okupljaju jer se praznik Svetog Nikolaja Žičkog proslavlja i kao slava škole vjeronauke pri ovome svetome hramu. Međutim, slava je ipak obilježena rezanjem slavskog kolača i osvećenjem žita, koje su u ime svih polaznika vjeronauke prinijeli vjeroučitelji Ana Nenadić i đakon Pavle Božović.

U nadahnutoj besjedi nakon rezanja slavskog kolača protojerej-stavrofor Dalibor Milaković ukazao je na preklapanje više praznika koji gravitiraju prazniku Vaskrsenja Gospodnjeg.

Žene Mironosice su udostojene velikog blagoslova da se prve sretnu sa vaskrslim Gospodom zbog velike odanosti, žrtve, koju su posvjedočili vjernošću kraj krsta Hristovog”, naglasio je otac Dalibor, dodavši da je i savremeni svetitelj koga danas slavimo – Sveti Vladika Nikolaj takođe svjedok Hristovog raspeća i vaskrsenja

On je zbog svojih predivnih propovijedi opravdano opjevan kao Zlatousti propovjednik Vaskrslog Hrista”, naglasio je otac Dalibor, zaključivši da učenici imaju mnogo razloga da se ugledaju na ovog znamenitog jerarha Srpske crkve u dvadesetom vijeku.

Službu su direktno prenosili Radio Svetigora i Fejsbuk stranica Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja.

Polaznici Škole vjeronauke podgoričkog Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog ove godine svoju slavu Svetog Nikolaja Žičkog su proslavili na poseban način.

U čast i slavu svog nebeskog zaštitnika, otpjevali su pjesmu “NE DAMO SVETINJE”.

đakon Pavle Božović