Niklanovic

У Прасквици сахрањен Владо Никлановић

У Прасквици у Паштровићима су у сриједу, 6. новембра сахрањени земни остаци Владимира Никлановића, носиоца орде3на Светог Саве, великог добротвора наше Цркве, једног од преживјелих са „злог пута“ 1944/45. године од Везировог до Зиданог моста, предсједника будванског Удружења „Открићемо истину“, који се на Ваведење упокојио у Господу у 94. години живота.

Након опела у манастирском храму Светог Николе, од покојника се на гробу опростио парох подгорички протојереј Предраг Шћепановић, који је рекао да је покојног Влада прије седам деценија Господ оставио у животу да свједочи о безгробној војсци.

„Велики пјесник је рекао: Онај ко их поби ни праве ни криве, више их мрзи мртве него живе. И отиснуо се чика Владо Никлановић својом малом лађом широм океана овога свијета да шири истину о онима који су пали, а чије име и помињање је било тешко кривично дјело. Његов живот је био усправан, часан и достојанствен, пун храбрости којом је дисао, али не оне храбрости коју срећемо у играним филмовима и која се среће на ратиштима, него храбрости да у тешким временима исповиједа, лелече браћу, али истовремено и да тражи помирење“, рекао је отац Предраг.

Додао је да се у његовим ријечима никада није могла препознати мржња и презир према било коме.

„Мирио је и зацјељивао тешке ране у оно зло доба, испод леда Камника у Камничкој Бистрици, гдје је уморен Митрополит Јоаникије, и десетине свештеника и хиљаде вјернога народа, којима је Владо подигао споменике у Грбљу, на Мајевцу и онај предивни споменик, ону спомен-капелу свештеномученика Јоаникија у Камничкој Бистрици“, казао је отац Предраг Шћепановић.

У име породице од покојног Влада се опростио Слободан Бобо Митровић.