Dobrotvorno Vece Za Manastir Stanjevic 4

Добротворно вече за манастир Стањевићи

Име: 22. 02.2023-DOBROTVORNO VECE ZA MANASTIR STANJEVICI-NIKSIC; Опис: У сали Никшићког позоришта одржано је добротворно вече за манастир Стањевићи Тип: audio/mpeg

У Никшићу је, у понедјељак 20. фебруара 2023. године, одржано добротворно вече у оквиру које су прикупљана средства, намијењена за отплату скулптуре војвода Николе Стањевића и Милоша Андрова Кривокапића, које однедавно красе порту манастира Стањевићи.

Вече је, у сали Никшићког позоришта, организовала управа Манастира у сарадњи са поштоваоцима лика и дјела Петра II Петровића Његоша Ловћенског Тајновидца, и војвода Николе Стањевића и Милоша Кривокапића.

Сабрање, којем су присуствовали представници породица Стањевић и Кривокапић, благословио је протојереј Мирко Вукотић, секретар Епархије будимљанско-никшићке. Обратио се, потом, Марко Ковачевић, предсједник Општине Никшић, који је истакао да је ово вече „свједочанство великог континуитета нашег народа на овим просторима“.

Бројним приложницима Манастира, захваљујући чијој помоћи су Стањевићи васкрснули из рушевина, заблагодарио је Слободан Стањевић, потомак војводе Николе Стањевића, који је ову велику светињу основао 1338. године.

О скулптури као умјетничком изразу у православљу говорио је монах Симеон (Драговић), сабрат манастира Свете Тројице – Стањевићи, који је, као архитекта учествовао у његовој обнови.

Стихове, инспирисане манастиром Стањевићи казивао је пјесник Радинко Крулановић, а о војводи Милошу Кривокапићу и његовим заслугама у побједама црногорске војске на Граховцу и Вучјем долу, говорио је Ратко Кривокапић, потомак овог знаменитог јунака.

Вече су употпунили гуслари Никола Кривокапић и Косто Радовић, диплар Лазар Радовић. Програм је водио Драгутин Драга Перовић.