Kim

У свим храмовима на Космету и Црној Гори Молебан за КиМ

Покренути хришћанском љубављу и братским саосјећајем, у временима нове косовске Голготе у Митрополији црногорско-приморској и Епархији будимљанско-никшићкој јуче је почео ванредни, петодневни пост а од синоћ и служење Молебана за Косово и Метохију у свим њеним храмовима.

Остајући вјерни нашем Косовском завјету, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникија позвали су сав благочестиви народ да и у овим тешким и судбоносним данима будемо уз наш страдални народ на КиМ и принесемо Богу живоме усрдне молитве са ванредним постом душе и тијела почевши од понедјељка 6-ог до петка 10-ог августа.

Њиховим благословом у храмовима у Црној Гори од синоћ (6. августа) закључно са петком (10. августа) након вечерње службе служиће се Молебан за Косово и Метохију.

„Од свег срца дајемо подршку Његовом Преосвештенству Епископу рашко-призренском господину Теодосију, његовом свештенству и цијелом страдајућем српском народу на Косову и Метохији у њиховој непоколебљивој одлучности  да остану и опстану на својим прадједовским огњиштима, на светој српској земљи, чувајући своје светиње које су неотуђиво благо цијелог српског народа и изузетно важан дио свјетске духовне и културне баштине.“

И у свим храмовима и манастирима Епархије рашко-призренске косовско-метохијске синоћ је служен Молебан за Косово и Метохију.

Владика Теодосије је Молебан служио у Храму Св. Великомученика Димитрија у Косовској Митровици а свој „скромни молитвени допринос да Бог сачува наш народ и наше светиње, молитвама Св. Кнеза Лазара и светих мученика и новомученика“, како истиче архимандрит Сава Јањић, дао је и манастир Високи Дечани.

Игуман Сава Јањић написао је, поводом све чешћих прозивки на његов рачун о свједочењу истине, на својој Фејсбук страници да је „Црква са својом истином и народом увек била камен спотицања силама овога света зато што се наша истина не мења као овоземаљске идеологије, нити им служи“ и „да је сметња и данас некима када подијелом КиМ хоће да направе хаос и отерају нам народ“.