B

У току обнова живописа у манастиру Косијерево у Бањанима

Име: 21.10.2020 razgovor sa freskopiscem; Опис: У току обнова живописа у манастиру Косијерево у Бањанима Тип: audio/mpeg

Унутрашњост храма Рођења Пресвете Богородице – Косијерево, осликана је почетком `70.-их година 20. века, у стилу српског средњовековног фрескописа. Овај живопис је услед влаге, а због коришћења неодговарајуће подлоге и неквалитетне боје,  био веома оштећен.

Радови на његовој обнови, од којих је мањи дио остао сачуван, почели су, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија 2018. Осликавање је, потом, настављено у 2019. години, али је наставак радова ове године морао бити одложен због епидемиолошке ситуације.

За овај веома захтеван посао ангажован је познати фрескописац Милош Јанићијевић Рашки. Он је као фрескописац из Епархије рашко-призренске осликавао бројне цркве и манастире Српске Православне Цркве. Између осталих, његов рад су фреске у обновљеној цркви манастира Светих Врача у Зочишту, параклис, посвећен Светом Лазару Четвородневном у манастиру Светих Архангела у Призрену, већи дио Саборног храма у Подгорици, монашка трпезарија у Високим Дечанима.

Осликавање манастира Косијерево, у фреско техници, настављено је прије 15-ак дана, тачније након попуштања епидемиолошких мјера. Прошле године је урађен олтарски простор и Пантократор, а фрескописац Милош Јанићијевић Рашки ових дана осликава поткуполни простор са базом куполе, гдје ће бити изображена четири велика празника.

О живописању косијеревске светиње, те карактеристикама ове веома тешке, али квалитетне технике, која је у Црној Гори оживљена захваљујући  Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохија, са фрескописцем Милошем Јанићијевићем разговарала је Сенка Чоловић Шумић.