Школа гусала Улцињ

Отац Синиша Смиљић и Веселин Кнежевић говоре о оснивању СГД “Краљ Никола” и школе гусала у Улцињу

Име: 19. 10.2020 Skola gusala Ulcinj; Опис: У Улцињу је основано Српско гусларско друштво “Краљ Никола” Тип: audio/mpeg

Отац Синиша: “Кроз гусле ће проговорити историја нашег народа овдје на овим просторима“

У Улцињу је у недјељу 18. октобра основано Српско гусларско друштво које носи име ослободиоца Улциња краља Николе, као и школа гусала, која ће се, са благословом улцињског пароха протојереја Синише Смиљића, одржавати у Парохијском дому.

Отац Синиша Смиљић каже да ће гусле вратити дух нашем народу као што су то радиле кроз вијекове.

“Гусле су бодриле и подизале морал нашег народа и заслужне су за очување историје и предања. Кроз гусле ће проговорити историја нашег народа овдје на овим просторима“- каже отац Синиша.

Школа ће бити организована у складу са тренутном здравственом ситуацијом и мјерама НКТ-а, те ће заинтересовани бити накнадно обавјештавати о терминима.

Улцињанин Веселин Кнежевић, даривао је школи гусле, рад Југослава Грбовића из Чачка, у нади да ће како млађе, тако и старије генерације све више бити заинтересоване за његовање ове старе црногорске традиције.

“Школу гусала ће водити истакнути гуслари из подгоричког гусларског друштва Војвода Мина Радовић, као и осталих друштава”- каже за Радио ,,Светигору“ Веселин Кнежевић. Он је позвао све заинтересоване, да се, без обзира на године, јер за учење гусала никада није касно, пријаве у наредним данима у Парохијском дому у Улцињу као и путем Фејсбук странице Православни Улцињ.