Otkriven Spomenik Leksu Saicicu U Vinickoj

У Виницкој код Берана откривен споменик капетану Лексу Саичићу

На празник Светог великомученика Прокопија, у сриједу 21. јула 2021. свечано је било у мјесту Виницка код Берана, гдје је код цркве Свете Тројице, откривено спомен-обиљежје Александру Лесу Саичићу.

Сабрању је присуствовао велики број житеља Виницке и осталих села, а споменик познатом црногорском јунаку, капетану царске руске и црногорске војске Александру Лесу Саичићу, који је рођен у Виницкој, а прославио се у Руско-јапанском рату (1904–1905. године), погубивши чувеног јапанског самураја у двобоју код Владивостока, те је и одликован највишим орденима ондашње Русије, открио је најстарији потомак овог васојевићког витеза и хероја.

На свечаности, уприличеној поводом откривања споменика, говорио је изабрани Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије, наводећи да личност Лекса Саичића треба да нам свима буде примјер у храбрости, пожртвовању, милосрђу и љубави према ближњима.
„Није чудо што се у овом мјесту устројио овако диван храм, који је посвећен Светој Тројици Богу љубави. Из овог мјеста је потекао јунак за којег је чула и велика Русија, а он је био толико велики да је и велика Русија за њега чула и послала овдје своје представнике да одају почаст данашњем празнику овог мјеста, гдје се, послије 110 година од његовог упокојења, подиже биста са његовим ликом. А тај лик је прво створио Господ, стварајући човјека створио га је по свом лику, а онда и сви ми који после долазимо и рађамо се у овом свијету, сљедујемо за тим великим ликовима који су нам утабали стазе, којим путем треба да идемо“.

„Ово мјесто је увијек била ликоливница великих ликова и великих људи. Он нам је примјер и опомена какви треба да будемо, храбри, пожртвовани, милостиви, пуни љубави према другоме, ближњему своме, да не штедимо ништа да дамо за другога, па макар то био и сам живот наш, јер је Господ рекао да љубави од ове веће нема да ко живот свој положи за ближњега свога. Тако је и Лексо отишао знајући зашто је отишао и за шта се бори. Зато је прослављен и у Русији, и овдје у свом мјесту, и у Црној Гори“, казао је Владика Методије, захваливши вјерном народу што су се у великом и дивном броју овдје сабрали:

„Да нас Господ укријепи, да нам он буде примјер какви треба да будемо, а надам се да хоћемо молитвама наших светих предака, који су били велики витезови духа као што је био Лексо. Поздрављам вас и Бог вас благословио“, поручио је Епископ Методије.

Беране данас слави Дан општине, који је, ове године, увеличан, такође, откривањем споменика капетану Александру Лексу Саичићу. Догађају у Беранама присуствовао је, поред осталих, и амбасадор Руске Федерације у Црној Гори г-дин Владислав Маслеников, док је на свечаности у Виницкој био присутан његов изасланик.

Након откривања споменика, код цркве Свете Тројице у Виницкој, уприличен је пригодан културно-умјетнички програм.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка