23.9.11.usekovanje U Zagrebu 2

Ученици Београдске богословије посјетили Загреб

Јован Крститељ је знао да се у тијелу појављује Онај који је био прије сваког времена и видио је у томе тајну нашега спасења, рекао је владика Кирило на Усјековање у Загребу

 

На Усјековање главе Јована Претече и Крститеља Господњег, у понедјељак, 11. септембра, Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске, служио је Свету Литургију у храму Преображења Господњег у Загребу. Владици Кирилу саслуживало је свештенство Саборног храма и јереј Бранислав Кеџић, професор богословије Светог Саве у Београду. Појали су ученици трећег разреда богословије који су, након тродневног обиласка Словеније и Италије посјетили Загреб, предвођени професором Кеџићем.

Владика Кирило је у литургијској бесједи казао да је Јован Крститељ, иако је изобличавао људе за њихове гријехове, свима говорио истину и правду, али и да је истовремено посједовао ”необично смирење и духовну скрушеност јер је говорио ‘Иде за мном Онај који је већи од мене, ком ја нисам достојан одријешити обућу на ногама’.“

Ученици Београдске богословије на Литургији у Загребу

”Видите које је то достојанство Јованово и непричасленост гријеху. То је царско достојанство човјеково – кад човјек царује над страстима својим, кад не дозвољава да буде увучен у гријех и чини ствари недостојне човјека. Видите с једне стране Јованово царско достојанство, а са друге необично духовно смирење пред Оним пред ким једино треба да се смири, а то је пред Богом – спаситељем свих људи. Јован је знао да се у тијелу појављује Онај који је био прије сваког времена и видио је у томе тајну нашега спасења” рекао је владика.

На крају бесједе владика је заблагодарио професору и ученицима богословије који су појали на Литургији, назвавши њихово појање анђелским и пожељевши им да и они, попут светог Претече Господњег, иду путем светости и покајања.

Ученици Богословије Светог Саве и Гимназије Кантакузина Катарина Бранковић

Отац Бранислав Кеџић се захвалио владици на гостопримству и пренио му поздраве ректора богословије протођакона Радомира Врућинића. Рекао је да су ученици трећег разреда прије доласка у Загреб обишли православне светиње и црквене заједнице у Љубљани и Трсту. Говорио је о значају Београдске богословије за историју и живот Српске Православне Цркве. Истакао је да велики број ученика и наставника те најстарије београдске средње школе, чија се имена налазе у диптиху светих, позива генерације те школе у сваком, па и данашњем времену на светост. Професор Кеџић рекао је да се живот у Богословији састоји од молитве, наставе и васпитања и истакао да су ти елементи посебно важни данас, ”у времену у ком се образовање у широм региону налази у кризи”.

По завршетку богослужења, ученици Богословије Светог Саве обишли су центар града и Гимназију Кантакузина Катарина Бранковић, гдје су се упознали са загребачким гимназијалцима и ручали са владиком Кирилом.

П.К.