Dragoslav Rakic

Укључење из Паштровића: Отац Драгослав Ракић о новим активностима школе вјеронауке

Након свете Литургије у Паштровићима одржаваће се пројекције духовних филмова о чему нам је говорио протојереј Драгослав Ракић.

Први на репертоару је руски православни цртани филм  „Серафима“. Филм говори о дјевојчици Серафими, ћерки православног свештеника. Радња се дешава за вријеме Другог свјетског рата, када дјевојчица Серафима бива одвојена од породице и смјештена у дјечији дом. У безбожној средини је чека низ искушења, а у најтежим животним ситуацијама јој помаже Свети Серафим Саровски.

Овај филм је добра прилика да се објасни дјеци да, како буду одрастала, сретаће дечаке и дјевојчице који не вјерују у Бога, као и људе који чак не воле Бога. Да се понекад може десити да им неко види крстић око врата или кад кажу да верују у Бога и иду у цркву, да им неко каже да су „тупави и смешни“ због тога. То не треба да нас забрињава, већ можемо у том тренутку помолити се Богу у себи за ту особу, и можемо тада рећи да „иако ти не вјерујеш и мислиш да је то глупо – Бог свеједно постоји“. Дјевојчици Серафими због свега није било лако, јер је била једина међу дјецом коју су мама и тата учили да воли Бога.

Међутим, на крају филма су чак и дјевојчице које су се подсмијевале њеној вјери – промијениле на боље.
Тако се може догодити са сваким дјететом и сваким одраслим човјеком који нам у неком тренутку каже да је вјеровати у Бога „глупо“.

Такође, у овом филму видимо још једну животно потврђену истину а то је да Светитељи којима се молимо, који су наши заштитници или по којима смо добили име – учествују у нашим животима и ако их замолимо за помоћ – на невидљиви начин нам помажу.