НВО“ Михољски збор“

Укључење из Тивта: Михољски збор реализовао 25000 евра помоћи Космету

Име: 15.11.2019 Dejan Kandic - Miholjski zbor; Опис: Михољски збор реализовао 25000 евра помоћи Космету Тип: audio/mpeg

НВО“ Михољски збор“ након годину дана од увођења царинских баријера на робу из Србије од стране приштинских власти и велике акције прикупљања намирница за народне кухиње на Космету, прошле недеље са педесетак чланова и вјерника обишли су српске манастире и уручили финансијску помоћ. Још једном је на дјелу испливала хуманост народа Боке Которске и Црне Горе и саосјећање са патњом нашег народа на Косову и Метохији.

Skupstina Opstine GracanicaНакон стабилизације народних кухиња на Космету, чланови и руководство Михољског збора је донирало скоро 25 000 евра које се скупили грађани Боке уз помоћ браће из Канаде. Са руководством општине Грачаница договорено је реновирање три вртића, два у сеоским подручјима поменуте општине и једног у селу Пламетинце у Косовском поморављу.

Обрадовала нас је вијест да ова три вртића похађа 150-оро дјеце и улила наду да ћемо као народ опстати на вјечним огњиштима. Велику захвалност дугујемо Пећкој Патријаршији и манастиру Високи Дечани на гостопримству.

Пећкој патријаршији и манастиру Девич уручена је помоћ у износу од 1000 евра, док је вјерни народ Будве помогао најугроженије и поменуте манастире са 4000 евра. Посебна врста еуфорије и оптимизма код ходочасника из Боке се јавила приликом посјете манастиру Грачаница када се обиљежавала манастирска и школска слава. Препуна црква и порта вратила је наду у опстанак нашег народа. Стотине дјеце и вјерног народа дружило се тог дана са вјерним народом Боке, склопљена су пријатељства на облацима велике емоције и љубави. Сузе су потекле код обећања да ћемо се вратити, вратити да останемо.

Поклоничко путовање није заобишло ни манастир Архангеле као ни Саборну цркву Св.Ђорђа у Призрену гдје нас је свештенство упознало са тешкоћама зивота у Душановом престолном граду. На сваком кораку овог ходочашћа су се осјећале ријечи захвалности вјерном народу Боке и Црне Горе, али и браћи из Канаде на несебичној помоћи и подршци. Изнова се доказало да нема тих баријера које могу спријечити браћу у помоћи једни другима.  У славу Бога и у свим молитвама су имена свих донатора у великој хуманитарној акцији захваљујући којој су народне кухиње постале јако стабилне. Осим уручене помоћи, поклоници су се интересовали о потребама нашег народа на Космету како би их уврстиле у наредне акције Михољског збора.

Овим поклоничким путовањем је послата порука и онима који би у нашој држави да руше богомоље. Послата је порука колика је наша снага, моћ и бескомпромисност коју не треба искушавати. Још једном је Михољски збор потврдио сврху свог постојања и оправдао чувену мудрост  „Рука која даје увијек је изнад оне која узима“.

Михољски збор