Viber Image

Upokojila se u Gospodu Mladenka – Maša Zeković, popadija i vjeroučiteljica iz Bara

Primivši Svete Tajne Tijela i Krvi Hristove, usnula je u Gospodu 6. novembra 2017. godine u 38 – oj godini života Mladenka – Maša Zeković, popadija i vjeroučiteljica iz Bara.

čitulja

Mladenka je rođena u Stocu, na Vaskrs 1980. godine u čuvenoj Hercegovačkoj porodici Krulj (od koje je bio poznati Mitropolit dabrobosanski Nektarije), od blagočestivih roditelja Milenka i Senke, rođene Vujović. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Ljubinju, studirala Poljoprivredni Fakultet u Beogradu.

Godine 2003. stupila je u brak sa Slobodanom Zekovićem iz Podgorice, tadašnjim studentom Bogoslovskog Fakulteta u Beogradu.

Nakon Slobodanovog rukopoloženja u čin sveštenika i njegovog postavljenja na dužnost paroha Jelenačko – Podostroškog  2003. godine, zajednički život započinju u Bjelopavlićima gdje je Maša od samog početka bila prava i istinska podrška na zahtjevnim parohijskim dužnostima svome suprugu.

Godine 2005. prelaze na parohiju Danilovgradsku gdje Maša počinje i vjeroučiteljsku službu koju je revnosno i sa puno ljubavi vršila do poslednjih dana zemaljskog života.

Za 13 godina svoga boravka i služenja Crkvi Hristovoj Maša sa svojim suprugom, protom Slobodanom daje velikog i blagoslovenog ploda. Gospod im je podario šestoro djece Jelenu, Nikolu, Ivanu, Arsenija, Ninu i Blagoja i veliki broj duhovne djece kojoj se Maša posvećivala sa istom ljubavlju, doživljavajući ih kao najrođeniju. Tako je cijela sveštenička porodica Zeković postala primjer i svjedok istinskog i pravog života sa Bogom sa svim porodičnim, hrišćanskim vrijednostima. Njen uspješni vjeroučiteljski rad se ogledao u velikom broju djece koji se sabirao na vjeronauci. Maša nije samo predavala osnove pravoslavne vjere, već je djecu upućivala na učestvovanju u Liturgijskom životu, na moralno življenje, a kroz akademije i duhovne svečanosti u djeci otkrivala njigove darove i talente. Otuda su proslave i svečanosti u Danilovgradu bile jedne od najljepših u našoj Mitropoliji, a djeca iz Danilovgrada na Dječijim Saborima uvijek imala zapažene i uspješne nastupe, sa kojih su svake godine odnosili brojna priznanja. Zbog tako predanog i uspješnog rada Maša je odlikovana priznanjem Vjeroučitelj godine.

Kao što se grad koji na gori stoji ne može sakriti, tako i njihovo smireno služenje Crkvi nije moglo ostati ne primijećeno. Zbog toga ih Mitropolit Amfilohije 2016. godine šalje na novu dužnost u hram Svetog Jovana Vladimira u Baru gdje oca Slobodana postavlja za starješinu hrama i Arhijerejskog protoprezvitera Barskog, a Maša preuzima dužnost vjeroučitelja pri Hramu.

Dolazak na novu dužnost se poklapa sa početkom Mašine borbe sa bolešću, ali je to ne sprečava da nastavi svoje služenje sabirajući djecu Bara pod svodove novog Hrama, gdje je Maša za kratko vrijeme okupila veliki broj djece, koji su na ovogodišnjem Dječijem Saboru pokazali veliki uspjeh, kako u poznavanju osnova pravoslavne vjere, tako i u kreativnom osmišljavanju i organizaciji Sabora.

Snaga i sila Mašine vjere najjasnije se pokazala u toku njene teške bolesti. Primajući sve sa blagodarnošću, tako i saznanje da boluje od najteže bolesti primila je smireno i sa pouzdanjem u Gospoda.  U tom duhovnom nastrojenju i nepokolebljivjoj vjeri, pričestivši se Tijelom i Krvlju Hristovom, predala je svodu dušu Gospodu  na Onkološkom odjeljenju u Kliničko – bolničkom Centru Crne Gore.

Vječan joj spomen i Carstvo Nebesko!