Pedja

Upokojio se u Gospodu istoričar Predrag – Peđa Vukić (1966-2019)

Jutros u manastiru Ostrog upokojio se u Gospodu Predrag – Peđa Vukić, istoričar i dugogodišnji saradnik Radio Svetigore

Opelo i sahrana Predraga – Peđe Vukića obaviće se sjutra u manastiru Ostrog u 11 časova.

Predrag Vukić, jedan od najboljih poznavalaca arhivske građe Crne Gore, rođen je na Cetinju 9. 6. 1966. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofski fakultet, odsjek istorija, u Beogradu upisao je 1985. a završio u jesen 1989. godine.

Na Cetinju je živio, radio i stvarao do svog upokojenja. U Državnom arhivu Crne Gore radio je od aprila 1990. godine kao stalno zaposlen.

Saradnik je Radio Svetigore od samog osnivanja. Autor je više emisija : „Istorija Crkve u Crnoj Gori“, „Sveti Petar Cetinjski i njegovo doba“, „Kroz stare spise“, Uspomene Serafima Kašića“, „O Svetom Jovanu Vladimiru“, „Cetinjski manastir kroz istoruju“….

Stručna javnost će ga pamtiti po knjigama sa istorijskom tematikom: „Srpstvo u Crnoj Gori“ „Ljetopisi osnovnih škola u Knjaževini Crnoj Gori”, „Hram Svetog apostola Mateja na Vilusima”, „Migraciona strujanja iz Golije krajem 19. i početkom 20. vijeka”….Priređivač je knjige „Uspomene arhimandrita ostroškog Serafima Kašića”. Autor je i knjiga „Mitropolija crnogorsko-primorska na raspeću istorije”, „Politika kao vrelo narodnog duha“, „Iz glave cijela naroda”, Bibliografija radova Državnog arhiva; priređivač je zaboravljenog rukopisa ,,Mitropolit Mitrofan Ban” i „Životopis Svetog Petra Cetinjskog”. Predrag Vukić autor je knjiga poezije: „Čekajući Hrista” „Glas moje duše”, „Gospode, u srcu te nosim”, „Pjevajmo Gospodu”..

Večnaja pamjat i Carstvo nebesko našem bratu Predragu!