Ivan Toskić

Upokojio se u Gospodu Ivan Toskić

U Podgorici se juče u 62. godini upokojio u Gospodu naš kolega Ivan Toskić, autor i urednik emisije „Trag duše“, koja se više godina emituje na talasima Radio Svetigore, a govori o životu, kulturi i problemima sa kojima se susreće romska populacija u Crnoj Gori.

Ivan Toskić, po struci bio mašinski inženjer, bio je pisac, pjesnik, humanista, pregalac koji se tokom cijelog svog života trudio da služi svom rodu i jedan je od njegovih najboljih reprezentanata.. Bio je koprezident Evropske unije Roma, direktor Demokratskog romskog centra, saradnik Radio Tivta…

Govoreći o svojim sunarodnicima često je isticao da “Romi nemaju ništa, a imaju sve: “Mi živimo u današnjem trenutku“.

Naš brat Toskić je više puta naglašavao da je za Rome vrlo bitno da postanu pravoslavni narod.

“Ja kao pravoslavni Rom mislim da je naša vjera najljepša u svijetu. U tom cilju ja i moja supruga preveli smo i knjigu Visokopreosvećenog Mitropolita Amfilohija Nema ljepše vjere od hrišćanske na romski jezik “, govorio je Toskić, izražavajući nadu da će, ako Bog da, kada prestane pandemija koronavirusa, predstaviti ovu knjigu namijenjenu prije svega mladim Romima.

Učestvovao je na molitvenom sjećanju povodom 73 godine od proboja jasenovačkih logoraša i osveštanju Hrama Svetog proroka Ilije u Mlaki, opština Jasenovac i tom prilokom je govorio o stradanju svog naroda na ovom stratištu i pozvao sve na uzajamnu ljubav i poštovanje.

Kao direktor Demokratskog romskog centra organizovao je promocije, izložbe kojima je ukazivao na težak položaj i stradanje Roma kroz istoriju, tražeći načine da se on poboljša. Sa našom Crkvom je organizovao više humanitarnih akcija za Rome, ali i njihovih posjeta crkvama i manastirima Mitropolije.

Ivan Toskić će biti sahranjen danas u rodnoj Beloj Palanci u Srbiji.

Večan spomen i Carstvo nebesko našem bratu Ivanu! 

Vesna Dević