Sep 2021 Urucena Nagrada Oslobodjenja Niksica

Уручене награде ослобођења Никшића; Митрополит Амфилохије заслужан за духовни живот у Црној Гори

Без двоумљења и преувеличавање можемо рећи да је дјело блаженопочившег Митрополита Амфилохија значајно и упечатљиво обиљежило и из темеља промијенило духовни живот у посљедњих 30 година на просторима Црне Горе, широм наше помјесне Цркве, али широм васељене што га прибраја плејади истакнутих друштвених прегалаца, који су својим стваралаштвом и прегалаштвом обогатили укупно друштвену заједницу

 

Чланови породица прослављених никшићких спортиста Скала Гвозденовића, Рајка Жижића и Жарка Варајића, као и протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, на данашњој свечаној сједници СО примили су Награде ослобођења Никшића које су ове године постхумно додијељене, пише Портал Оногошт, преноси ИН4С.

Отац Слободана Јокић је примио награду у име блаженопочившег Митрополита црногорског-приморског Амфилохија (Радовића), истакавши да је доласком Митрополита духовни и друштвени живот у Црној Гори, али и много шире великом брзином добио истински строжер свог постојања:

„Без двоумљења и преувеличавање можемо рећи да је његово дјело значајно и упечатљиво обиљежило и из темеља промијенило духовни живот у посљедњих 30 година на просторима Црне Горе, широм наше помјесне Цркве, али широм васељене што га прибраја плејади истакнутих друштвених прегалаца, који су својим стваралаштвом и прегалаштвом обогатили укупно друштвену заједницу. По благослову садашњег митрополита црногорско-приморског, новчани износ награде уступамо Специјалној болници за плућне болести Др Јован Булајић у Брезовику, тренутном ковид центру за овај крај.”

У име породице покојног Жарка Варајића, награду је примила његова кћерка Јелена Варајић која је подсјетила да је њен отац своје прве кошаркашке кораке направио у свом родном Никшићу, те да је са поносом говорио да је Никшићанин.

„Волио је свој родни град, ту је одрастао, ту су живјели његови отац и мајка, и увијек се радо враћао у своју родну кућу. У изузетној каријери освојио је све, што као активни спортиста, што као спортски радник. Дизао је пехаре на свим великим спортским смотрама. Признање су му одали свијет, Европа, Југославија, Србија и ево сад, двије године од кад физички није са нама, његов родни Никшић”, рекла је она, додавши да би њен отац, да је сада на овом месту умјесто ње, био поносан на своје Никшићане.

У име породице Миодрага Скала Гвозденовића, захвалио се његов рођак Ђорђије Кустудић, истакавши да је би било фино да су ови прослављени спортисти имали прилику да лично приме ове награде, односно да се „неко из ранијих гарнитура сјетио својих великана“.

„Мислим да је један град попут Никшића велики и биће велики онолико колико буде знао да памти и да цијени своје великане, не само из спорта него и из осталих области”, навео је он додајући да ће тешко неко од млађих спортиста поновити овакве успјехе.

„Хвала вам што их памтите”, закључио је он.

У име породице покојног Рајка Жижића, награду је примио Милош Радуловић.

Предсједница жирија, др Марија Мијушковић казала је да је „жири увјерен да су добитници Награда ослобођења Никшића за 2021 годину – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, духовник и жртвеник, чија ријеч просвјетљује мисли, умове и осећања и оплемењује људске душе, као и врхунски спортисти Скале, Рајко и Жарко својим грандиозним дијелом задужили Никшић и заслужили ово признање“.

Награде је уручио предсједник Скупштине општине Немања Вуковић.