Успење Пресвете Богородице торжествено прослављено у подгоричком Саборном храму

Успење Пресвете Богородице торжествено прослављено у подгоричком Саборном храму

Име: 28.08.2021-BESJEDA OTAC DALIBOR; Опис: Успење Пресвете Богородице торжествено прослављено у подгоричком Саборном храму Тип: audio/mpeg

На празник Успења Пресвете Богородице, 28. августа, 2021. године, одслужена је Света Литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици којом је началствовао протојереј-ставрофор Милун Фемић. Проти Милуну је саслуживало свештенство Храма: протојереји-ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић, као и протојереји Предраг Шћепановић, Бранко Вујачић и протођакон Владимир Јарамаз.

Непосредно пред свету Тајну Причешћа, свима сабранима надахнутим пастирским словом обратио се протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Прота Далибор је у уводном дијелу бесједе говорио о аспекту богослужбеног циклуса који се завршава прослављањем празника Успења:

Са празником Успења Пресвете Богородице завршава се богослужбени круг црквене године и свих великих празника, док са рођењем Пресвете Богородице, празником који се прославља у септембру мјесецу почиње нови богослужбени круг”.

Чудесан је заиста сами догађај Успења Мајке Божије. А због чега је то тако?

Гледајући успење Пресвете Богородице, ми не гледамо тугу, гледајући овај догађај ми гледамо у радост и љубав из разлога што је очигледно живот побиједио смрт”. – нагласио је он.

Прота Далибор је подсјетио да је увијек важно сјећати се Васкрсења, као и разумјети дубински шта оно представља:

,,Важно је да се увијек сјећамо и да заиста дубински разумијемо, схватимо да Васкрсење Господње уништава, побјеђује смрт, као што је то и био случај приликом успења Мајке Божије”.

Он се у даљем обраћању дотакао и самих догађаја у свјетлости овог догађаја када апостоли не налазе тијело Мајке Божије, свједочећи њено успење:

Апостол Тома је затражио да отворе гроб мајке Божије и да цјелива њене свете мошти, међутим, једино што су затекли јесте покриве у њеном гробу јер је Господ васкрсао њено тијело. Такође, Пресвета Богородица се непрестано молила Богу да не види таму смрти и да њену душу Господ директно узме у Царство Небеско”.

У другом дијелу свог обраћања прота Далибор је обавјестио све оне који желе да лично дочекају Патријарха Порфирија и приме његов патријарашки благослов, да узму учешћа у свечаности која ће се због тренутне епидемиолошке ситуације, одржати на отвореном испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, у суботу 4. септембра са почетком у 18 часова.

Прота Далибор је напослијетку такође нагласио да ће се сјутра у недјељу 29. августа одслужити молебан за благословени почетак нове школске године:

Помолимо се сви заједно Богу да почетак нове школске године буде на радост свих нас и наше дјеце. Све што почињемо у нашем животу треба да започнемо прије свега са молитвом, будући да са молитвом почињемо и завршавамо наш живот. Нека да Бог да наша дјеца буду бољи ђаци, боља дјеца и да и ми заједно са њима будемо бољи ђаци и боља Божија дјеца, јер, сви смо ми дјеца Христова”. – поручио је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Борис Мусић