Успење – слава манастира Савина

Успење – слава манастира Савина, богослужио Владика Кирило

Име: 28 08 2021 vladika kirilo; Опис: "28_08_2021_vladika_kirilo". Тип: audio/mpeg

На празник Успења пресвете Богородице, у манастиру Савина, 28. августа 2021. године, поводом манастирске славе, свету архијерејску литургију, служио је Његово Преосвештенство Епископ буеносаирешки и јужно-централноамерички г.г. Кирило.

Након прочитаног јеванђеља, бираним ријечима, вјерном народу обратио се домаћин славе, јеромонах Макарије, игуман манастира Савина, који је присутнима честитао славу и врло надахнуто говорио о смирењу.

Након заамвоне молитве пререзан је славски колач и благословено славско жито.

На крају свете литургије, вјерном народу се обратио и преосвећени владика Кирило.

У порти манастира, по обичају из давнина уприличено је послужење за све вјерене.

Потом је владика Кирило одржао предавање на тему “Митрополит Амфилохије о Његошу”.

У свом уводу владика Кирило, подсјетио је да смо ми народ који је укорењен у традицији у писму који нам је оставио св. Кирило. Он нам је оставио писмо којим смо данас повезани са свим модерним словенским језицима.

“Његујмо и чувајмо ћирилицу!” поручио је владика Кирило

“Митрополит је знао да је Његош душа овог народа. Он је знао да од правилног тумачења Његошевог дјела зависи и правац овог народа” подсјетио је владика Кирило и додао да је Митрополит Амфилохије “инсистирао да Његоша правилно схватамо”.

Владика је истакао један моменат, који је особен за Митрополита Амфилохија, то је моменат Његошевог поимања Васкрсења. Овим моментом Митрополит Амфилохије, разликује се од свих других научника који су се бавили Његошем.

Свима је познато да је Митрополит Амфилохије, видио Његоша као формулатора и протагонисту Косовског завјета. Инсистирајући на Његошевом косовском завјету, Митрополит је сведочио да је Косово саставни и неодвојиви дио српског народа, подсећајући непрестано на Његошеву реченицу “Надање се наше закопало, на Косово у једну гробницу.” “Надање а не безнађе” како је говорио блаженопочивши Митрополит Амфилохије.

Јовица Вукасовић