Trg Od Cirilice

Uvodno veče Trga od ćirilice

Ime: 03.08.2018. Trg od cirilice - Ilindan; Opis: Uvodno veče Trga od ćirilice Tip: audio/mpeg

Uvodno veče Petog Trga od ćirilice „Pjesan Svetosavska“ održano je sinoć na Trgu hercega Stjepana u Herceg Novom a proteklo je u znaku poezije i etno muzike.

Sabrane je na početku pozdravio protojerej Nikola Todorović, starješina Hrama Svetog arhangela Mihaila na Belavisti poručivši da ovogodišnji Trg od ćirilice počinje blagoslovom Svetog proroka Ilije.

Prvi dio večeri obilježili su stihovi pjesme „Igumane Savo i sedam patrijar’a“ koje je proiznio pjesnik Radomir Uljarević.

Pozdravnu riječ u ime organizatora uputio je predsjednik Udruženja književnika Crne Gore – Novica Đurić.

On se zahvalio svima koji su došli da isprate ovo veče, ustvrdivši da se upravo ovakvim zajedničarenjem ispisuje nova stranica univerzalne kulturne manifestacije kakav je „Trg od ćirilice“.

U poetskom dijelu večeru svoje stihove su kazivali istaknuti srpski pjesnici i književnici: Višnja Kosović, Budimir Dubak, Slobodan Vučinić, Milica Bakrač, Bećir Vuković, Milutin Mićović, Novica Đurić i Radomir Uljarević.

Muzički dio programa obilježio je nastup Etno grupe „Sveti velikomučenik Dimitrije“ iz Nevesinja.

Svečano otvaranje Petog Trga od ćirilice održaće se večeras u 21 čas u porti hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj a veče će biti posvećeno 300 godišnjici topaljske opštine – „topaljske komunitadi“, začetka hercegnovske gradske samouprave. Trg će otvoriti i blagosloviti Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski gospodin Metodije. U ime grada Herceg Novog skup će pozdraviti gospođa Danijela Đurović, potpredsjednica Opštine, dok će svečano slovo o staroj topaljskoj opštini izgovoriti dr Goran Komar.