Vandalski Cin U Martinovicima

Vandalski čin nad svetinjom Svetog Vasilija Ostroškog kod Gusinja upravo na Dan državnosti Crne Gore

Crkvište Svetog Vasilija Ostroškog, u Martinovićima kod Gusinja neprestano se nalazi na udaru grupe vandala, a Centar bezbjednosti ništa preduzima da bi se tome stalo u kraj.

Nedavno postavljena kapija i ograda oko crkvenog imanja, kako bi se spriječio ulazak stoke na crkvište, jutros je otuđena, po riječima nadležnog sveštenika jereja Bojana Radunovića. On kaže da je kapija sinoć bila na svom mjestu, a jutros oko 7 časova prolaznici su primjetili da je nema i o tome obavjestili Crkveni odbor. Sveštenik Radunović pretpostavlja da je to bila organizovana akcija u kojoj je moralo učestvovati više osoba s obzirom na to da je kapija veoma teška i velikih dimenzija. On je sa članovima Crkvenog odbora obišao okolni teren, u krugu od 5-6 kilometara, ali bezuspješno.

„Da je policija, zaista, ažurna u ovoj državi mogla je jutros od sudije da dobije nalog za pretres i ograda bi se našla u nečijem dvorištu. Slučaj je prijavljen Centru bezbjednosti Plav kao teška krađa, vandalski čin“, navodi otac Bojan.

Postoji sumnja da je u tom nedjelu učestvovao mještanin albanske nacionalnosti (K.H.) koji je ranije prijetio svešteniku Radunoviću da će da sruši sve što bude napravljeno, pa i crkvu, a njemu je prijetio smrću.

Naime, uoči Vidovdana ove godine, paroh gornjepolimsko-gusinjski na ovom crkvištu je bio izložen provokaciji kada je sa dvojicom mještana uređivao prostor. Tada se pojavio momak koji ih je vrijeđao i prijetio sa riječima da će sve da sruši, a sveštenika da ubije. Pozvali su policiju, a uviđaj je izvršio inspektor Fadilj Hasanđekić, koji je u rodbinskim odnosima sa gorepomenutim licem za koje su sumnja da je jedan od učesnika vandalizma. Uviđaj do sada nije dao nikakav rezultat, kao što ništa nije preduzeto ni povodom prošlogodišnjeg lomljenja i bacanja drvenog krsta u obližnju rijeku. Sumnja se da je to uradio tadašnji načelnik komunalne policaje (B.H.), koji je, inače, prijetio da će zapaliti crkvu ukoliko bude obnovljena.

Osim toga, redovna je pojava da mještani, Albanci puštaju stoku na crkveni posjed. Po riječima oca Bojana, u poslednja tri mjeseca, više puta su se obraćali policiji, jer su zaticali počupanu ogradu i stoku koja pase i skrnavi svetinju. Jutros je tu bila dovedena cijela ergela konja, što je, smatra nadležni paroh, takođe, moralo biti organizovano u cilju provokacije.

Jerej Bojan Radunović komentariše da se pravoslavni živalj ovog kraja ne osjeća sigurno da ode do crkve, a u prilog tome navodi i nedavni slučaj kada je jednu staricu vrijeđala grupa albanskih mladića. Tragično je što se i današnji vandalizam desio na veliki državni praznik – Dan državnosti Crne Gore.

„Ovakva situacija ugrožava svakog čovjek iz tog kraja. To je vandalski čin, upad na tuđi posjed, skrnavljenje vjerskog objekta, pritisak na pravoslavni živalj sa namjerom da se u sred naše Crne Gore, ne smije otići do crkve i Bogu pomoliti“, ocjenjuje sveštenik Radunović.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog je osveštana 1938. a srušena 1941. Od nje su ostale samo zidine visine jednog metra u čitavoj osnovi, koje i sada postoje. Rušili su je oni čiji potomci sada ne dozvoljavaju da se ova pravoslavna svetinja obnovi.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka