Vaskrs Vraka

Празник Васкрсења Христовог – Великдан прослављен у Враки код Скадра

Име: 28. april 2019 Besjeda prote Predraga Scepanovica na kraju liturgije u Vraki; Опис: Празник Васкрсења Христовог - Великдан прослављен у Враки код Скадра Тип: audio/mpeg

Највећи хришћански празник, Васкрсење Христово, Великдан, како га називају врачани и скадрани, и ове године свечано је и радосно прослављен у Враки код Скадра. Празник над празницима, окупио је многе са свих страна у цркву Пресвете Тројице у Враки, 28. април 2019. године, на васкршњој литургији, коју су по благослову Архиепископа албанског г. Анастасија и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, служили свештеници Српске и Албанске православне цркве.

Otac Predrag Vaskrs VrakaОве године делегацију Митрополије црногорско-приморске на прослави Васкрса у Скадру чинили су протојереј Предраг Шћепановић, парох подгорички, Александар Вујовић, професор Богословије Светог Петра Цетињског и уредник Катихетског програма Радио Светигоре, инжињер технологије Александар Јеловац, професор српског језика и књижевности мр Смиља Влаовић Јеловац, Слободан Павловић и Иван Павловић.

Литургију је служио парох подгорички протојереј Предраг Шћепановић, у олтару је прислуживао и помагао клирик Албанске оравославне цркве, ђакон из Скадра Иван Поповић, док су за пјевницом појали проф. Александар Вујовић и инг. Александар Јеловац.

Вјерни су приступили Светом причешћу и на крају службе освештана су васкршња јаја и потом се вјернима обратио прота Предраг. Он је на почетку своје васкршње бесједе свим присутним честитао празник, и између осталог рекао:

“Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Са ове четири ријечи исказана је браћо и сестре сва судбина наша, судбина свих наших предака, свих наших чељади и свих будућих покољења који ће до другог Христовог доласка живјети у овој лијепој земљи.

Има један лијепи назив код вас овдје хришћана у Албанији, “великдан”, велики дан. И заиста сви дани су били дани смрти, дани таме а овај велики дан је највећи дан у историји рода људског јер је побијеђена смрт, побијеђено је проклетство и ништавило”.

Говорећи о значају и смислу Васкрсења Христовог вјернима је поручио: “Сви се ми људи рађамо на овој земљи, и црна нас земља у своја њедра прима, и питамо се има ли смисла наш живот, наши рођендани, наша било каква активност, да ли све то има неког смисла? У Христовом васкрсењу који је својом смрћу на крсту усмртио смрт, и смрт као крезуби лав риче да кога прогута, али више нема ту силу да вјечно држи човјека. Зато је Христово васкрсење велики дан и радосни дан, дан над данима и празник над празницима, јер да Христос није васкрсао све би ово било биједно робље смрти. Узалуд би нам била добра дјела, узалуд трудови”.

Vraka Vaskrs 3Завршавајући своју бесједу прота Предраг је упутио топле ријечи сабраном народу у Враки истакнувши њихову богобојажљивост и љубав према дому Божијем и светом празнику.
“Са ваших лица које видимо, на њима видимо да сте богобојажљиви, да волите Бога,и да волите Христово васкрсење, овај Великдан како сте га ви назвали, и како ћу га и ја називати.
Нека би Христово васкрсење било васкрсење да у нама васкрсне све оно што је било пало нека пропјева, све оно што је застарјело да Христос обнови вјечном младошћу, вјечном новином. Као што се из обичног јајета лијеже нови живот, тако је симболично и из овог васкршњег јајета васкрсао Господ. И не само Господ, него и сви наши мили и драги који леже по овој земљи, а поменусмо у светој молитви и оне страдалнике на Тарабошу и Бардањолту. И кад год долазите у овај свети храм помолите се и запалите свијећу за ваше миле и драге упокојене ђедове, бабе, све ваше рођаке, кумове пријатеље, али и за оне које леже и чекају трубе судњега дана и други Христов долазак.

Христово васкрсење је највећи земљотрес, највећи преокрет, највећи потрес који је потресао небо и земљу. Зато се радује и небо и земља, зато се радује и цвијет и пчела, и поље и њива и ливаде, и све цвркуће и све пјева. Јер је зора рујна зарудила Јосифу из Ариматеје и жене мироносице које су нам огласиле да је Христос побиједио смрт, и од тада смрти вишенема.

Међутим, због гријеха Адама и Еве сви морамо проћи понижење смрти.

Али кад прођемо то понижење чека нас Христово васкрсење које није само Христово него свеопште, свега рода људског.

Нека су благословене ваше породице, ваши домови, ваша чељад, ваша стока, ваш овај дивни крајолик, пријатан, ово парче неба на земљи, и овај храм, донебесје ово које у њему данас одслужисмо свету васкршњу литургију. Још једном ја вас и хиљаду пута поздрављам тријумфалним поздравом остварене наде и радости скоро двије хиљаде година Христос васкресе, ваистину васкрсе, тугу однесе, радост донесе. Нека сте срећни и благословени и нека здравље и мир Божији, васкрсног Господа побједитеља смрти буде са вама у све дане”, завршио је своју бесједу отац Предраг.

После литургије подијељена су васкршња јаја и поклони свима присутним, и заједничарење је настављено на братскосестринској трпези љубави.

У току свечаног ручка у име Срба и Црногораца у Албанији своје благодарење делегацији Митрополије црногорско-приморске изразили су и захвалили се г. Павле Јакоја Брајовић, предсједник Удружења Морача-Розафа из Скадра и в.д. предсједник Друштва Свети Јован Владимир проф. Зоран Ајковић.

Александар Вујовић

Продукција Радио Светигора, о Васкрсу 2019.