Vece Mokranjca

Вече Мокрањчеве духовне и световне музике одржано у Никшићу

Име: 02.10.2021 vece mokranjceve muzike; Опис: Вече Мокрањчеве духовне и световне музике одржано у Никшићу Тип: audio/mpeg

Поводом 165 година од рођења Стевана Стојановића Мокрањца, у Никшићу је, у четвртак 30. септембра 2021. године, организовано вече Мокрањчеве духовне и световне музике.

Догађај су, у сали Никшићког позоришта, организовале Општина Никшић и Црквена општина Никшић, те се поздравним словом, у име Секретаријата за културу спорт, младе и социјално старање, обратио мр Милош Ненезић.

Излагање на тему „Значај Мокрањчеве музике за нашу културу“ одржао је др Миодраг Пијо Чизмовић, директор ЈУ Захумље из Никшића. Он је истакао да смисао музике, као и свих умјетности, треба тражити у афирмацији добра и жељи да се овај свијет стално преображава и мијења на боље.

„Концерт поводом 165 година од рођења Стевана Стојановића Мокрањца обухватиће најрепрезентативније мелодије из његовог опуса који обухвата световну и духовну музику. Моклрањац је сакупио око 500 народних пјесама, написао је 14 руковети док је 15. остала недовршена. Његова црквена музика коју је компоновао је својеврсан фундамент модреног црквеног појања. Он музици приступа као својеврсном Божјем дару, за њега музика има првенствено задатак, не само да нам открива тајне заборављених мелодија наших предака, већ, прије свега, тајну вјечности небеске љепоте“, указао је Миодраг Чизмовић.

На задовољство никшићке публике, овом приликом, наступила су два хора: „Светог новомученика Станка“ из Никшића, под диригентском палицом проф. Ленке Дурутовић и хор ЈУ Музичка школа „Требиње“ из Требиња, којим руководи проф. Милисав Сукоњица.

У првом дијелу вечери хор Светог новомученика Станка извео је Мокрањчеву Коледу и Другу руковет, а хор „Требиње“ из Требиња: Тебе појеми Девету руковет.

Модератор вечери била је Светлана Томић.