Велика Госпојина прослављена у храму под Горицом

Велика Госпојина прослављена у храму под Горицом

На празника Успенија Пресвете Богородице којом се душа Њена узнела ка Сину и Богу Њеном, а којим се обележава завршетак Великогоспојинског Поста – служена је Света Литургија, у подгоричком храму Св. Ђорђа

 

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Блажо Божовић уз саслужење протојереја –ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Ивана Црногорчевића, док је молитвено учестововао архимандрит, Марко Калањ.

На литургијске возгласе одговарали су појци овог древног храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке укратко се сабраном народу, који је испунио порту Цркве Светог Ђорђа, обратио началствујући свештенослужитељ, јереј Блажо Божовић.

У своме обраћању, отац је говорио о узвишености живота Дјеве Марије, која је била удостојена да буде Мајка Бога Вишњега; но та Њена улога у Домостоју људскога спасења, није је лишила бола; наиме, Она је дочекала Страдање Сина и Бога свога, како Јој је и предсказао Симеон Богопримац – да ће мач посећи душу Њену…

До краја свога живота, како је навео отац, Света Дјева, проводила је време у молитви и раду, посећујући она места на којима је Син и Бог Њен, проповедао.

На три дана пред упокојење, била је обавештена о пресељењу у Царство Сина Свога.

Овај догађај Црква прославља – као празник Успенија Мајке Божије / Велика Госпојина, којим се завршава Великогоспојински пост.

Сви они који су се припремали за примање Свете тајне причешћа, приступили су Светој чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском Дому, уз пригодно послужење.

Да подсетимо верни народ, наредне недеље, пред почетак нове школске године – предвиђен је молебан за успешну и Богом благословену нову школску годину, благодати Господње.

DSC00020 (6)

Елза Бибић
Фото: Дарко Радуновић