Hadzi Radovan Becirovic Trebjeski

Велики сабор српских епских пјесника на првој редовној скупштини Удружења „Радован Бећировић Требјешки“

Име: 23.12.2021-razgovor sa epskim pjesnikom slavkom perosevicem; Опис: Прва редовна скупштина Удружења „Радован Бећировић Требјешки“ Тип: audio/mpeg

У Подгорици ће, у суботу 25. децембра 2021. у Српској кући, бити одржана прва редовна скупштина Удружења српских епских пјесника Црне Горе „Радован Бећировић Требјешки“. Тим поводом разговарали смо са иницијатором и оснивачем овог Удружења, познатим пјесником Славком Перошевићем.

Перошевић За Радио Светигору каже да су епски пјесници Црне Горе и свих српских земаља, на неки начин, као сирочад осталих удружења, да приступају понеком гусларском или књижевном удружењу, али да до сада нијесу имали своје удружење.

„Управо то ме је и подстакло на овај корак. До сада није забиљежено да је у Црној Гори и српским земљама постојало било какво удружење епских пјесника, насупрот многим гусларским и пјесничким удружењима у којима су епски пјесници били минимално заступљени. С тога сам нашао да је, по мом мишљењу, постојала велика потреба да се епска поезија, као мајка свих поезија, структуира и организује у своје удружење како би се епски пјесници, кроз то удружење, ефикасније борили за свој статус и како би им се дало мјесто које им припада, јер смо ми, као што сам нас и назвао у једној својој пјесми, чувари српске душе“, каже Перошевић.

Сједиште Удружења је у Шавнику, јер је Дробњак, како наводи Перошевић, препознат вјековима као колијевка српске епске поезије, а из тог краја су потекли неки од највећих епских умова, као што је Радован Бећировић Требјешки.

„Мислим да је оснивање овог Удружења велики датум за свеукупно епско пјесништво. То ће бити наш први велики сусрет, гдје ће се окупити епски пјесници из свих крајева. Расправљаћемо о питањима која су од значаја за функционисање Удружења, о идејама будуће афирмације епске поезије, а оно што је најважније је то да ћемо најзад да се нађемо на једном мјесту, да се између нас, епске браће, упознамо, зближимо, да упрегнемо своју заједничку снагу за добробит српског рода“, рекао је Славко Перошевић, додајући да је једна од идеја будућег рада Удружења да се у Шавнику, гдје је Радован Бећировић провео највећи дио живота, организују Дани Радована Бећировића Требјешког.

„На скупштини ћемо разговарати и о признањима и наградама, које ће бити додјељиване епским пјесницима. Биће установљена књижевна награда „Радован Бећировић Требјешки“ и биће додјељивана, искључиво, епским пјесницима да им се надокнади све оно што им није учињено кроз историју. Веома ми је жао што се недавно упокојио Божо Ђурановић, јер у свим нашим разговорима на ову тему инсистирао сам да се та прва велика књижевна награда Радован Бећировић Требјешки додијели, управо, Божу Ђурановићу, нашем епском оцу и сабрату“.

Са Славком Перошевићем разговарала је Сенка Чоловић Шумић