Otac Lazar

Sedamnaest godina od upokojenja arhimandrita Lazara

Zaupokojenom Liturgijom u crkvi Svetog Jovana u Jovan Dolu i parastosom na grobu, molitveno je obilježena sedamnaestogodišnjica upokojenja arhimandrita Lazara, igumana Ostroškog. Svetu Liturgiju je služio protosinđel Sergije koji je u Liturgijskoj besjedi govorio o ovoj velikoj i značajnoj ličnosti koja je ostavila dubokog traga u životu manastira Ostrog i Mitropolije Crnogorsko-primorske.

Arhimandrit Lazar (Adžić) je rođen 29. jula 1948 u Kokorinu, Gacko. Završio je Višu turističku školu 1970. godine u Sarajevu. Studirao teologiju. Zamonašen 30. maja 1979. godine u manastiru Hilandaru, gde je proveo nekoliko godina. Rukopoložen u jerođakona i jeromonaha u decembru 1980. godine. Nekoliko godina proveo je u manastiru Pustinji kod Valjeva. Obnovio je manastir Ćelija Piperska, gde je bio sveštenoslužitelj. Od 1991. godine bio je iguman manastira Ostrog. Upokojio se 6. decembra 2000. godine.

Otac Lazar ostao je upamćen kao veliki duhovnik i iguman koji je svojim životom posvedočio Božju zapovest: Ljubi bližnjega svoga. On je celog svog života koji je proveo u manastiru mnogim porodicama, bolnima, mladima, studentima, bogoslovima, pomagao ne samo duhovnim savetima i poukama, već i materijalno. Zbog svoje iskrene ljubavi prema bližnjima, a naročito prema deci i mladima, oca Lazara će se molitveno sećati mnogi njegovi učenici, stipendisti, njegova duhovna čada.

Po rečima visokopreosvećenog mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija „ime i djelo oca Lazara Ostroškog ostaće, nesumnjivo, zapamćeno i zapisano među prva i najznačajnija imena ostroških nastojatelja, duhovnih otaca i nasljednika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.“
Besjeda oca Sergeja:

Video: Ostrog tv studio