Саборни храм у Никшићу

Видовдан прослављен у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу

Име: 29.06.2019 o.Miodrag Todorovic - Vidovdan; Опис: Видовдан прослављен у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу Тип: audio/mpeg

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, на празник Светог великомученика Кнеза Лазара и Светих српских мученика – Видовдан, у петак 28. јуна 2019, свету Литургију служило je никшићко свештенство уз саслужење вјерног народа.

Сабранима се пастирском празничном бесједом обратио протојереј Миодраг Тодоровић, говорећи о суштини Косовског завјета и опредјељења за Царство Небеско и Христа Господа

Опредјељење које носи Косовски завјет јесте оно јеванђелско опредјељење, потврђено у једном историјском чину и дато нама, потомцима косовских завјетника да очувамо тај завјет. Зато, нас, овдје на земљи, Бог није дао да будемо, па да нас више нема, него да останемо завјетни народ, јер с неким морамо склопити савез, некоме се морамо завјетовати – или ћемо се завјетовати Богу истинитом, Христу Господу и бити у истини Духа Светог или ћемо бити у лажи, пропадљивости и варкама овог свијета. Цар Лазар, Милош Обилић и Косовски јунаци изабрали су онај бисер, оно бесцен благо, изабрали су Христа, Њему се завјетовали и зато их мрзи онај свијет, који се завјетовао богу Кроносу и осталим лажним боговима и божанствима, која хоће да истргну темеље Христове и да нас посаде у ономе гдје рђа гризе, гдје црв растаче, гдје вјетар носи, вријеме гута и ништа не остане“, рекао је, између осталог, о. Миодраг.

Светим Тајнама Тијела и Крви Христове, приступио је вјерни народ, а у наставку службе, свештенство је одслужило парастос свим српским мученицима, који су живот дали за Крст часни и слободу златну од Косовског боја до дана данашњих.