Cetinjski Manastir

Вијеће народних скупштина ЦГ: Будући дани у Црној Гори да буду дани братског помирења и љубави

Поводом наговештаја ометања светог чина устоличења митрополита црногорско-приморског на Цетињу, Вијеће народних скупштина Црне Горе позвало је данас да будући дани у Црној Гори буду дани братског помирења и љубави.

 

Саопштење Вијећа народних скупштина Црне Горе преносимо у цјелости:

Драга браћо,

Вјековима смо живјели сложно, окупљени око наших светородних владара и владика, чувара Пећког трона. Градили смо заједништво са једновјерним народом, предвођени завјетном мишљу наших славних предака. Није било лако објединити Црну Гору са брдима, Старом Херцеговином и приморијем, али се у ослободилачким ратовима остварила та наша заједничка жеља. Прихватили смо и заједничко име надајући се да нас нико више дијелити неће. У Цетиње смо гледали као у светињу којој смо увјек били бескрајно одани. Утолико нам теже падају наговештаји ометања светог чина устоличења нашег заједничког митрополита црногорско-приморског чиме се озбиљно нарушава вишевјековна традиција и доводи у питање слога и јединство православног народа у Црној Гори.

Без намјере да било шта намећемо, као огромна православна већина вјерујућег народа, молимо Вас да будући дани у Црној Гори буду дани братског помирења и љубави.

Најугледнији представници народних скупштина са свих простора Црне Горе доћи ће 5. септембра на Цетиње и присуствовати дочеку Његове Светости Патријарха српског Порфирија и устоличењу Митрополита црногорско-приморског господина Јоаникија.

Вјерујемо да ћете услишити нашу молбу и дочекати нас као што браћа дочекују браћу, са добродошлицом, јер ми јесмо и треба да останемо један народ.

Неприхватање наше молбе не би никоме добра донијело, већ би продубило неспоразуме против којих су увјек били наши заједнички, честити и славни преци на челу са Светим Петром Цетињским чији нас ћивот у Цетињском манастиру вјековима окупља.

У Подгорици, 21. 08. 2021

Вијеће народних скупштина