Orezivanje Prvih Cokota U Decanskom Vinogradu

Vinogorje Velike Hoče i Orahovca: rezidba prvih čokota za Trifundan

Ime: 15.02.2019 Trifundan u Velikoj Hoci; Opis: Rezidba prvih čokota za Trifundan Tip: audio/mpeg

Sveti mučenik Trifun, zaštitnik vinograda i vinogradara, svečano je obeležen u postojbini vina i vinogradara, Velikoj Hoči i Orahovcu, na jugu Kosova i Metohije. Iguman manastira Svetih Arhangela, otac Mihajlo služio je svetu litrugiju u paraklisu Svetog Trifuna u Velikoj Hoči, uz sasluženje paroha hočanskog Milenka, orahovačkog Velje, prizrenskog Slobodana i kosovopoljskog Nikole.

Dan vinogradara, Sveti Trifun, se obeležava i kao krsna slava Opštine Orahovac, pa je u ime Privremenog organa ove opštine kolač na osvećenje prineo predsednik PO Jovan Đuričić. Za sledeću godinu se javio radnik Lokalne samouprave Marko Stašić.

Iguman Mihajlo je na kraju liturgije u besedi rekao da se Sveti Trifun slavi kao zaštitnik i pomoćnik svima onima koji se bave vinovom lozom i zato se na Trifundan simbolično orezuju prvi čokoti vinove loze. Otac Mihajlo je rekao da su ljudi često slabi, da nemaju dovoljno snage, da često padaju u iskušenja i u sukobe, ali kada se okupe u hramu osete da su zajedno u jedinstvu i ljubavi, i da su svi braća i sestre.

-Svedoci smo da smo okruženi mnogim ljudima koji nam ne misle dobro, počev od onog komšije sa stokom, pa do onog koji je napravio stovarište na ulazu u Veliku Hoču, kao da za to nema nigde drugog mesta. Ali, šta god ko god radio radi sebi i svakog ko čini nepravdu i tiraniju drugim ljudima dobiće platu u svoje vreme. Bog je milostiv i Bog je pravedni sudija i da onom ko traži, i onom ko kuca otvara, a da se onome ko želi zlo drugima, zlo na isti način vraća.Svi mi danas ovde okupljeni verujemo u Boga i nadamo se da će nas Gospod svojom ljubavlju i blagodaću ukrepiti i dati nam snage. Nije lako danas biti u Velikoj Hoči. Mnogo je jednostavnije otići, kao što su mnogi učinili. Ali svedoci smo da ni u Beogradu, ni u Londonu, Parizu nije tako sjajno i da je svuda u svetu danas teško biti hrišćanin i živeti istinski hrišćanskim životom. Zato braćo i sestre, na ovaj divni praznik Svetog mučenika Trifuna i na slavu svih vas, ovde ostalih u Velikoj Hoči, verujte u Boga, nadajte se u pomoć Božju i verujte jedni u druge i Gospod će vam dati snage i opstaćemo i mi Srbi na Kosovu i Metohiji. Dok i poslednji od nas bude tu ono je naše, a mogu da ga zovu kako god hoće – rekao je iguman svetih Arhgangela kod Prizrena u besedi okupljenim vernicima.

Posle liturgije su sa sveštenicima i dečanskim monasima Kirilom i Danilom, okupljeni prisustvovali molitvi u Dečanskom vinogradu koju su služili otac Mihajlo, otac Milenko i otac Kirilo.

-Evo upravo smo uzneli molitvu Gospodu i Svetom Trifunu u Dečanskom vinogradu i blagosiljali, ne samo ovaj, već i vinograde svih meštana ovoga kraja. Orezali smo prve čokote i uzneli molitvu da ove godine vinograd rodi više nego lane i da vino bude bolje od prošlogodišnjeg. U slavu Božju i na zdravlje svih nas koji ga budemo pili – rekao je otac Kirilo, monah dečanski koji brine o dečankom imanju u Velikoj Hoči.

Orahovčani i žitelji Velike Hoče su tradiocionalno za Svetog Trifuna, pre i posle svete liturgije izašli u vinograde, gde su obavili orezivanje prvih čokota, a potom se uz vino, zdravicu i lomljenje pogače družili. U Orahovcu je tradicija da svake godine neki drugi vinogradar prinese pogaču i pripremi Trifundan kao slavu. Ove godine je domaćin bio Miško Lazić iz Kosovske Mitrovice, koji je kao orahovački zet tu dužnost primio prošle godine i došao je da kako dolikuje slavu proslavi sa prijateljima u Orahovcu.

Olivera Radić