Адвокат Далибор Каварић

Вјерници и грађани не треба да насиједају на провокације

Грађани и вјерници Српске православне цркве не треба да дирају државне заставе са ограде Манастира и не требају да насиједају на провокације фрустрираних и депресивних губитника чији је циљ да провоцирају и дестабилизују Црну Гору и да угрожавају њену националну безбједност, рекао је адвокат Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић, преноси РТЦГ.

“Позивам АНБ Црне Горе да сходно својим надлежностима и овлашћењима предузму радње на идентификовању лица која предузимају антидржавне активности и на спречавању дестабилизације земље. Полицији и државном тужиластву указујем на злоупотребу државних симбола: државне заставе и државног грба, противно Закону о државним симболима и Законику о кривичном поступку, ради чега су дужни да дјелују сходно својим законским обавезавама против лица која злоупотребљавају државну заставу мимо начина и прилика у којима је прописано истицање и коришћење државне заставе”, рекао је Каварић.

Он каже да је Митрополија црногорско-приморска, као епархија Српске православне цркве, темељ и мајка државе Црне Горе, а државни грб је и црквени симбол, на коме се налазе три крста и три црквена симбола и то: скиптар са крстом, шар са крстом и митрополитска круна са крстом.

“Зато је та застава суштински и формално и црквени и државни симбол и као такву је апсолутно поштујемо и дубоко јој се поклањамо. Наравно, то не значи да било ко има право да ову заставу са поменутим дрквеним и државним симболима злоупотребљава и користи за ускоидеолошке и дестабилизирајуће сврхе и намјене”, указује Каварић.

Извор: РТЦГ