Vjernici Brane Svetinje Niksic

Др Душан Крцуновић на Агори: „Одбацити вјерско културно насљеђе и хришћанске вриједности из јавног живота значи довести у питање саме основе друштва“

Име: 50-Emisija Agora-hriscanstvo u javnoj sferi-Bog se javi; Опис: Др Душан Крцуновић на Богојављање о хришћанству у јавној сфери Тип: audio/mpeg

У емисији причамо о философији, хришћанству те појавама у савременом друштву са доцентом др Душаном Крцуновићем, професором на Филозофском факултету у Никшићу гдје предаје Философску антропологију и Модерну онтологију и вјежбе из Античке философије.

На Агори градимо мали азбучник духовне културе и животно важних савремених феномена.

На празник Богојављања разговарамо о хришћанству у јавној сфери.

др Душан КрцуновићНови талас антирелигијске пропаганде представља атавистичку појаву, потеклу из тоталитарних режима чијом је суровом и нечовјечном владавином обиљежен готово цијели прошли вијек, који је због тога и назван „полувијеком“.

Модерна правна и секуларна држава својим грађанима не може да нам­е­­т­не поглед на свијет (она треба да буде свјетоназорно неутрална), већ оси­гу­ра­ва плурализам погледа на свијет у име грађанских слобода и права. Али, у исто ври­је­ме се мора признати да закони не мо­гу да функционишу без неке колективно обавезујуће мо­рал­­не основе, нити плурализам може да постоји без неког интегришућег осје­ћ­а­ја заједништва.

Моралне основе и друштвена кохезија у европским зем­ља­­­­ма потичу из традиционалних хри­ш­ћан­с­­ких свјетоназора којих се секу­лар­на, либерална држава не смије савим одрећи, јер није у могућности да ство­ри но­­ве вриједности и из­воре легитимитета умјесто традиционалних ври­једнос­ти.