Podgorica Liturgija

Proslavljen Sveti Simeon Mirotočivi patron Mitropolije crnogorsko-primorske

Ime: 23.02.2019 Vladika Atanasije PODGORICA; Opis: Proslavljen Sveti Simeon Mirotočivi patron Mitropolije crnogorsko-primorske Tip: audio/mpeg

Vladika Atanasije (Jevtić): “Sveti Simeon Mirotočivi nam poručuje Zavolimo Boga kao što je on zavolio nas“

Mitropolit Amfilohije: “Napolju duva vjetar razvigorac i budilnik pa ćemo brže stići do Nemanjine obale“

 

Povodom svečanosti upriličenih u slavu praznika Svetog Stefana Nemanje-prepodobnog Simeona Mirotočivog patrona naše Mitropolije u subotu 23. februara Svetu arhijerejsku Lituriju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja služili su Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije uz sasluženje preosvećene gospode episkopa: umirovljenog Zahumsko-hercegovačkog Atanasija, Mileševskog Atanasija, Pološko-kumanovskog Joakima, Zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i Dioklijskog Metodija, brojnog sveštenstva i uz molitveno učešće vjernog naroda.

U besjedi, kojom se obratio sabranim vjernicima, nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja, Preosvećeni umirovljeni Episkop Atanasije (Jevtić) je, čestitajući praznik, govorio o Prepodobnom Simeonu Mirotočivom koji je rođen u Podgorici gdje se sada nalazi njegov manastir, podsjetivši na zaveštanje koje je on ostavio rodu svome “Zavolite Boga kao što je on zavolio nas“.

Blago narodu koji ga sleduje. Mi ćemo ići putem Svetoga Nemanje i Svetoga Save“-rekao je Vladika Atanasije i zahvalio se vjernicima posebno onima koji dovode djecu u Sveti hram Božji i uče ih da idu putem Svetog Simeona i Svetog Save, “jer svi smo djeca Svetoga Save i Svetog Stefana Nemanje“-kazao je Vladika Atanasije (Jevtić).

Na kraju Svete arhijerejske Liturgije u podgoričkom Sabornom hramu Mitropolit Amfilohije je blagoslovio sabrani vjerni narod i pozvao sve na Svetosimeonovsku litiju da se osvešta ovaj grad i vrati svojim drevnim predanjima.

Kažu da je vjetar napolju. Hvala Bogu to je vjetar razvigorac i budilnik pa ćemo brže stići do Nemanjine obale sa strahom Božjim, vjerom i ljuvablju“ -poručio je Mitropolit Amfilohije

Nakon Svete arhijerejske liturgije ulicama Podgorice prošla je svečana Svetosimeonovska litija sa moštima Svetog velikomučenika Haralampija.

Svetosimeonovske svečanosti u Podgorici počele su sinoć Svečanom večernjom službom i Kosovsko-metohijskom večeri.

Galerija fotografija-link