Владика Атанасије (Јевтић)

Владика Атанасије (Јевтић) у Призрену: Свети Јован Богослов је на челу свих богослова

Име: 09. 10. 2020. VLADIKA ATANASIJE PRIZREN; Опис: Свети Јован Богослов је на челу свих богослова Тип: audio/mpeg

Његово преосвештенство умировљени Епископ захумско-хецеговачки г. Атанасије данас је на празник Светог апостола Јована Богослова началствовао Светом литургијом у цркви Богородице Љевишке у Призрену. Саслуживали су му архимандрит Михаило, игуман манастира Св. Архангела, о. Ђорђе, старешина Љевишке, професори и ђаци Призренске богословије.

Владика је у литургијској бесједи казао да је Господ Светом Јовану Богослову указао велику част јер му је поверио Мајку своју, а он је наслонивши се на груди Господње на Тајној вечери поцрпео сву дубину богословља, зато се назива Богослов.

“Почиње његове Јеванђеље богословљем, а завршава се овим да Господ предаје Мајку своју њему, а њега Њој и тако се ствара сродство. Мајка Божја се иначе ородила са Сином својим са Господом и тиме са Оцем – Богом Оцем, а Јован је предводник тих орођених и сродника Господњих, браће по благодати Духа Светога”, бесједио је владика и додао да је јеванђелист Јован на челу свих богослова.

Преосвећени владика Атанасије је на крају свог поучног слова честитао празник студентима на Богословском факулту свуда и свима богословима и богословским школама, а нарочито призренским богословима, истичући да Господ и Мајка Божија имају велику љубав према царском граду Призрену.

Послије Свете архијерејске литургије заједничарење је настављено у Богословији Св. Кирила и Методија.

Весна Девић