Vladika Joanikije Bijelo Polje

Vladika Joanikije bogoslužio u hramu Blagovijesti Presvete Bogorodice u Poljima kod Mojkovca

Ime: 27. 10.2019 Vladika Joanikije Polja Mojkovac; Opis: Vladika Joanikije bogoslužio u hramu Blagovijesti Presvete Bogorodice u Poljima kod Mojkovca Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je u 19. nedjelju po Duhovima, na praznik Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, 27. oktobra 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Blagovijesti Presvete Bogorodice u Poljima kod Mojkovca.

Sasluživalo mu je sveštenstvo i monaštvo Eparhije uz molitveno učešće vjernog naroda mojkovačkog kraja.

Vladika je, ovom prilikom, osveštao živopis u obnovljenom hramu Svetih Blagovijesti, rad Vesele Madžgalj iz Mojkovca.

Sabranim vjernicima obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije, besjedeći o današnjem prazniku, Svetoj Petki Paraskevi, o čijem zemaljskom životu se zna vrlo malo, ali se njeno žitije, i poslije upokojenja, piše Božjom rukom, jer, kako je naglasio Vladika, njenim čudesima nema broja.

I u našem rodu ona je veoma poznata, mnogi je slave kao krsnu slavu, svojataju je da je iz njihovog roda i Srbi, i Bugari, i Grci, a najvažnije je da ona pripada svima i, možda, je Bog tako odredio, pošto su se svi nadgornjavali iz čijeg je roda Sveta Petka, da njene mošti počinu kod pravoslavnih Rumuna, u gradu Jašiju. Bila je u Bugarskoj, u Carigradu, Beogradu, osveštan je čudotovorni izvor Svete Petke na Kalemegdanu, a ne zna se broj ljudi koji, kao kod Svetog Vasilija Ostroškog, dolaze u grad Jaši da se pokloni moštima Svete Petke Paraskeve“, kazao je Episkop Joanikije.