Vladika Joanikije

Vladika Joanikije bogoslužio kraj moštiju Svetog Nektarija Eginskog u Sabornom hramu u Nikšiću

Ime: 06.07. 2019 Vladika Joanikije Isparacaj Mostiju iz Niksica; Opis: Vladika Joanikije bogoslužio u Sabornom hramu u Nikšiću, kraj moštiju Svetog Nektarija Eginskog Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Svete mučenice Agripine, u subotu 6. jula 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, kraj moštiju Svetog Nektarija Eginskog, koje su od 4. jula bile izložene na poklonjenje vjernom narodu.

Preosvećenom Episkopu je sasluživalo brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Tokom Liturgije vjernici su pristupali da se poklone i cjelivaju česticu moštiju velikog Svetitelja i iscjelitelja Nektarija Eginskog. Pomazivao ih je osvećenim uljem iz manastira Svetog Nektarija sa Egine protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki, čijim trudom i ljubavlju se, uz pomoć brojnih priložnika, u Nikšiću podiže Crkveno-omladinski centar sa paraklisom Svetog Nektarija Eginskog.

Prije pričešća vjernog naroda riječima arhipastirske besjede obratio se Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije, koji je kazao da kao što je Sveti Vasilije Ostroški iscjelitelj i utješitelj svima koji mu pristupaju, tako se i Sveti Nektarije, novoprosijavši Božji ugodnik, projavio kao veliki iscjelitelj.

Mošti Svetog Nektarija Eginskog, velikog svetitelja i iscjelitelja našeg vremena, ispraćene su oko 12 časova iz nikšićke Saborne crkve. Odnesene su potom do mjesta gdje se podiže Crkveno-omladinski centar sa paraklisom Svetog Nektarija, da bi se blagoslovili dosadašnji radovi i pročitale molitve  za nastavak tog blagoslovenog djela.