Litija U Niksicu

Vladika Joanikije na Svetovasilijevskoj litiji: Sabor Svetog Vasilija znak Vaskrsenja Hristovoga

Ime: 13.05.2019 Svetovasilijevska litija Niksic; Opis: "13.05.2019_Svetovasilijevska litija_Niksic". Tip: audio/mpeg

U okviru proslave Svetog Vasilija Ostroškoga kroz Nikšić je danas prošla Svetovasilijevska litija tradicionalno predvođena sa više arhijereja Srpske i drugih kanonskih pravoslavnih crkava: Visokopreosvećenom gospodom Arhiepiskopom cetinjskim Mitropolitom crnogorsko-primorskim i igumanom ostroškim g. Amfilohijem, Mitropolitom ternopoljskim i kremeneckim Ukrajinske Pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata Sergijem i Preosvećenom gospodom episkopima: jurijevskim i vikarom Novgorodske mitropolije RPC Arsenijem, budimljansko-nikšićkim Joanikijem, istočno-američkim Irinejem, pakračko-slavonskim Jovanom, dioklijskim Metodijem, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem i buenosajreskim i južno-centralnoameričkim Kirilom.

U molitvenom hodu kroz Nikšić učestvovalo je više hiljada vjernika iz raznih krajeva vaseljene, koji su u litiju krenuli iz Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškoga, zadužbine ruskog cara Nikolaja II, gdje je jutros Svetu liturgiju povodom hramovne slave, služio Njegovo preosveštenstvo vladika dioklijski g. Metodije.

Litija je prošla kroz centar grada, zaustavljajući se na nekoliko mjesta kako bi se pročitalo Jevanđelje i uznosile molitve Hristu Gospodu.

Na gradskom trgu Preosvećeni Episkop Joanikije čestitajući svima praznik je kazao da danas slavimo Vaskrsenje Hristovo i proslavljamo spomen Svetoga oca našega Vasilija Ostroškoga.

Vladika je kazao da je ovaj sabor Svetog Vasilija Čudotvorca, i u Ostrogu i u Nikšiću, i u cijelom srpskom narodu i pravoslavlju, znak Vaskrsenja Hristovoga:

Vjernima se obratio Episkop istočno-američki g. Irinej koji je istakao da smo se sabrali na ovaj dan kako bi podigli glas Bogu na nebesima, Bogu Trojici da se zahvalimo što nam je poklonio takvog jednog svetitelja kao što je Sveti Vasilije Ostroški.

Svetovasilijevskom litijom, u kojoj je pronijet jastuk Svetog Vasilija Ostroškog, relikvija nikšićkog Sabornog hrama, završena je višednevna duhovno-kulturna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ koju, u spomen našeg velikog svetitelja, već dvadeset godina, organizuju Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić.

Galerija fotografija-link