Vladika Joanikije

Vladika Joanikije: Ovo je veliki ispit za naš narod i Crkvu

Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije oglasio se na TV Prva prvi put posle posle borbe koju je vodio protiv virusa korona.

Hvala Bogu, glavni udar na moje zdravlje je prošao i sada se oporavljam pod kontrolom ljekara. Moram da budem u samoizolaciji. Vijest o smrti patrijarha Irineja je velika žalost, žalost Velikog petka, i cijela Crkva žali, tuguje i uznosi svoje molitve za svojim patrijarhom, našim ocem, naslednikom Svetog Save. On nas je okupljao svojom blagošću i trpljenjem. Mi se sada u žalosti objedinjujemo kraj odra njegovog i groba, oko njegove ličnosti koja je završila svoj posao na zemlji i sada odlučuje da se odmori i bude nagrađen za svoja dobra djela. Gdje je raspeće, tu je i osjećaj vaskrsenja Hristovog i novog života. Patrijarh Irinej je ispunio poslanje koje mu je Bog naznačio na zemlji, rekao je vladika Joanikije.

On je rekao da je ovo veliki ispit za naš narod i Crkvu.

Tugujemo za mitropolitom Amfilohijem i patrijarhom Irinejem i ujedinjujemo se sa svojom braćom. Ovo je jedan veliki ispit i za naš narod i Crkvu, i nadam se, kao što smo mnogo puta u istoriji, kada smo doživljavali krize, bili na visini dostojanstva kao narod, i ovo ćemo dostojanstveno izdržati i hrišćanski podnijeti, i posle svega u jednom viđenom toku ovo prebroditi. Tim stazama nas je premudro vodio patrijarh Irinej“, naglasio je vladika  Joanikije.

On je zaključio da su mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda, prenosi B92.

SPC će patrijarha Irineja pamtiti, jer Gospod pokazuje vrline patrijarha i mitropolita nakon njihovog odlaska.. Ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda“, rekao je vladika Joanikije.