Владика Јоаникије Никшић

Епископ Јоаникије богослужио у Никшићу: Када смо са Богом, са Свецима и са нашим Светињама онда смо непобједиви

Име: 08.06.2020 vladika Joanikije Niksic duhovski utorak; Опис: Када смо са Богом, са Свецима и са нашим Светињама онда смо непобједиви Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Духовски уторак, 9. јуна 2020. Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Саслуживало је бројно свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа.

Сабранима се ријечима архипастирске бесједе обратио Епископ Јоаникије, подсјетивши на догађај Силаска Светог Духа на апостоле, који се збио у Педесетницу.

Благодат Светог Духа, истакао је Његово Преосвештенство, која се излила на првобитну Цркву умножава се кроз сву њену историју до дана данашњег.

„Дух Свети нас упућује у пуноћу истине као што је рекао Господ својим апостолима, видјећи да не разумију све најбоље, јер још њихова срца нијесу била спремна, нијесу постали сасуди благодати Светог Духа. Када дође Дух Свети и испуни сасуде њихових срца и умова тада ће разумјети на нови начин, продубиће се њихово поимање свега што им је Господ говорио и чинио“, рекао је Владика, додавши да Дух Свети открива ко је Господ Исус Христос, открива пуноћу наше свете вјере у Оца и Сина и Светог Духа.

Поручио је да Божја благодат и Божја милост укрепљују Цркву Божју, нарочито када су велика искушења.

„Када дођу искушења немојте да се бојимо. То је изазов велики, само да смо са Богом и са онима који су Божји, са Свецима и са нашим Светињама, а када смо са Богом, са Свецима и са нашим Светињама онда смо непобједиви. То нас, наравно, обавезује да будемо прави хришћани, да не војујемо у овом свијету као остале војске овог свијета, него да војујемо истином, правдом, љубављу“.

„Тако и ми треба да војујемо у ове дане искушења са неправдом, са злом вољом, са злим мислима и предумишљајима против Цркве од наших власти. Није ми јасно шта се чини, а биће нам јасно једног дана када све ово прође, видјећемо да се то зло било надувало и превише и оно ће, наравно, пући само од себе. Важно је да ми останемо на свом мјесту и да се за све Богу молимо, да ником зла не желимо, па ће Бог учинити оно што је Његова воља“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Сенка Чоловић