Feb 2020 Arhijerejska Liturgija I Litija Na Zabljaku 11

Vladika Joanikije predvodio svenarodnu litiju u Šavniku: Tamo gdje nema slobode za građane i vjernike, ta država nema budućnosti

Ime: 16.02.2020 Vladika Joanikije Savnik; Opis: Tamo gdje nema slobode za građane i vjernike, ta država nema budućnosti Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je u Nedjelju o bludnom sinu, 16. februara 2020. godine, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Šavniku.

 

Nakon Liturgije, u kojoj je sasluživalo sveštenstvo i monaštvo Eparhije uz molitveno učešće vjernog naroda, Vladika je predvodio svenarodnu litiju za odbranu pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, koja je mirno i dostojanstveno prošla kroz Šavnik.

Feb 2020 Arhijerejska Liturgija I Litija Na Zabljaku 13Narod Drobnjaka i Uskoka, predvođeni Vladikom Joanikijem i sveštenoslužiteljima, poručili su ovim molitvenim hodom, kakav, kažu učesnici, do sad nije viđen u Šavniku, da ne daju svetinje.

Sabranima se obratio Preosvećeni Episkop Joanikije, čestitajući praznik Sretenja Gospodnjeg, kojim se, kako je kazao, sjećamo onog čudesnog događaja kada je Sveti pravedni Simeon Bogoprimac primio u naručje Bogomladenca Hrista i u Njemu prepoznao Spasitelja svijeta.

Od tada do dana današnjeg sveta pravoslavna vjera jača i sabira narode ovog svijeta oko imena Božjeg i oko svetinja Božjih. Isto tako, ovaj današnji veliki sabor je u ime Božje i zbog toga je i ovo praznik. Kao što je lijepo i umilno ovo sunce koje nas grije, znamo da bez sunca nema života, tako je i naša sveta vjera svijetla i daje život, daje radost i utvrđuje zajedništvo“, rekao je Vladika.

Naveo je da Bog gleda na svoj narod, koji se sabira oko svetinje Božje, i šalje anđele i svetilje da budu zajedno sa njima. To neuništivo, vječno zajedništvo Crkve Božje je ono što, po riječima Vladike Joanikija, „hrabri, podiže u ovim danima, kada smo izloženi užasnoj  nepravdi i podmetačini“.