Vladika Joanikije

Владика Јоаникије

Владика Јоаникије служио је на празник Светог краља Стефана Дечанског у манастиру Мајсторовина

Име: 24.11.2018 Vladika Joanikije; Опис: Владика Јоаникије служио је на празник Светог краља Стефана Дечанског у манастиру Мајсторовина Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог краља Стефана Дечанског – Мратиндан, у суботу 24. новембра 2018, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Мајсторовина.

Преосвећени Епископ Јоаникије у својој бесједи је подсјетио да је овај манастир, према предању, подигао син Светог Стефана Дечанског краљ, касније цар Душан, кога је народ називао Силни.

Наша Црква данас молитвено слави Светог краља Стефана Дечанског, који, иако краљ, био је мученик цијелог живота. Оно што га је кријепило и уздизало, нагласио је Владика, јесте вјера у Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа.

Његово Преосвештенство је, такође, казао да су Косово и Метохија огњиште српског народа кроз вјекове, ослонац, гдје је наш најдубљи корјен, гдје су наше највеће светиње.

„Цио српски народ је везан за Косово, не само они који живе тамо, они, свакако, највише, али, заправо, сви смо везани за нашу светињу. Данас, иако нијесмо били у прилици да одемо до Дечана, идемо колико можемо и кад год можемо, сабрали смо се овдје у овој немањићкој светињи да прославимо име Божје, Пресвету и живоносну Тројицу, да прославимо оваплоћење Христово, Његово страдање и васкрсење и да на такав начин посвједочимо да идемо путем Христовим, путем Божјим као и наши свети преци, међу којима се Свети краљ Стефан Дечански истиче својом вјером, трпљењем и невином смрћу, а понајвише својим чудесима, миомиром његових светих моштију, који исцјељује слабости душе и тијела и обнавља вјеру у срцима људи“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.