Vladika Joanikije

Vladika Joanikije služio je u 18. nedjelju po Duhovima u Đurđevim Stupovima

Ime: 11.10.2020 besjeda vl joanikija nedjelja stupovi; Opis: Vladika Joanikije služio je u 18. nedjelju po Duhovima u Đurđevim Stupovima Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je u 18. nedjelju po Duhovima, 11. oktobra 2020. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u katedralnom manastiru Eparhije, Đurđevim Stupovima.

Riječju arhipastirske besjede obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije, govoreći o snazi Božje riječi kroz tumačenje priče iz današnjeg svetog Jevanđelja.

Ne može se riječ ljudska uporediti sa Božjom riječju, to je Božja riječ koja po sili stvara, koja je stvorila sve, cio vasioni svijet iz ničega, ali i ljudska riječ, ljudska misao ima silu. Gospod je govorio ljudskom riječju, ali je ona imala božansku silu. Kako je govorio apostolima i svima okupljenima, prosvećivao njihove misli, njihova srca, ali i beslovesne životinje, ribe morske su došle da osjete silu i blagodat Njegovih riječi. Nemojte misliti da dobra misao i dobra riječ ostaje samo u našem srcu. Ona ima silu, širi se na okolinu, na tvorevinu i tvorevina osjeća silu riječi i silu misli, prije svega Božje riječi i Božje misli i potpuno im je pokorna“, kazao je, između ostalog, Vladika Joanikije.