Avg 30 2020 Arhijerejska Liturgija U Djurdjevim Stupovima

Владика Јоаникије служио у Ђурђевим Ступовима

Име: 30.08.2020 Vladika Joanikije besjeda; Опис: Владика Јоаникије служио у Ђурђевим Ступовима Тип: audio/mpeg

У 12. недјељу по Духовима, 30. августа 2020. Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у катедралном манастиру наше Епархије, Ђурђевим Ступовима.

У литургијској проповједи сабраном вјерном народу Епископ Јоаникије је говорио о празнику Успенија Пресвете Богородице, који се издваја од свих празника посвећених Пресветој Богородици.

„Овај празник нас ослобађа од исконског страха који је у човјековим костима, а то је страх од смрти. Пресвета Богородица јесте умрла, али Њена смрт, Њен одлазак из овог свијета био је толико славан да се он се назива смрћу, него успенијем, уснућем, можемо слободно рећи, преласком из овог привременог, обмањивог живота у онај вјечни, нетрулежни, необмањиви, у Царство Божје“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Поручио је да хришћани треба да се везују Царство Божје, већ, овдје и сада, јер је то, истакао је Преосвећени Епископ Јоаникије, главни избор нас хришћана.

Коментарисао је тренутак у коме се налази црногорско друштво на дан парламентарних избора и у периоду који им је претходио.

„Наша искушења јесту тешка и изгледају нам тежа него било кад друго, мислимо да нико није трпио таква искушења као што ми трпимо. Таман посла. Ово је ништа при ономе што су наши преци претрпјели за вјеру, за част, за отаџбину, за будућност свог рода. Није било лако одржати вјеру током петстотина година ропства под Турцима. То је велики залог наших предака и ми треба њих да слиједимо. Имамо примјере, имамо великане“.

Довољно је, сматра Владика Јоаникије, да знамо и у овом времену на ком наслеђу стојимо и које наслеђе треба да чувамо.

„Имамо данас ове изборе. Треба да се радујемо. Сваки онај човјек који изађе на изборе и гласа по својој савјести, по свом убјеђењу, за добро и за добру будућност своје дјеце, мислим да је испунио своју дужност и пред државом, и пред својом савјешћу, и пред људима, и пред Богом“, закључио је он.