Avg 30 2020 Arhijerejska Liturgija U Djurdjevim Stupovima

Vladika Joanikije služio u Đurđevim Stupovima

Ime: 30.08.2020 Vladika Joanikije besjeda; Opis: Vladika Joanikije služio u Đurđevim Stupovima Tip: audio/mpeg

U 12. nedjelju po Duhovima, 30. avgusta 2020. Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u katedralnom manastiru naše Eparhije, Đurđevim Stupovima.

U liturgijskoj propovjedi sabranom vjernom narodu Episkop Joanikije je govorio o prazniku Uspenija Presvete Bogorodice, koji se izdvaja od svih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici.

„Ovaj praznik nas oslobađa od iskonskog straha koji je u čovjekovim kostima, a to je strah od smrti. Presveta Bogorodica jeste umrla, ali Njena smrt, Njen odlazak iz ovog svijeta bio je toliko slavan da se on se naziva smrću, nego uspenijem, usnućem, možemo slobodno reći, prelaskom iz ovog privremenog, obmanjivog života u onaj vječni, netruležni, neobmanjivi, u Carstvo Božje“, besjedio je Njegovo Preosveštenstvo.

Poručio je da hrišćani treba da se vezuju Carstvo Božje, već, ovdje i sada, jer je to, istakao je Preosvećeni Episkop Joanikije, glavni izbor nas hrišćana.

Komentarisao je trenutak u kome se nalazi crnogorsko društvo na dan parlamentarnih izbora i u periodu koji im je prethodio.

„Naša iskušenja jestu teška i izgledaju nam teža nego bilo kad drugo, mislimo da niko nije trpio takva iskušenja kao što mi trpimo. Taman posla. Ovo je ništa pri onome što su naši preci pretrpjeli za vjeru, za čast, za otadžbinu, za budućnost svog roda. Nije bilo lako održati vjeru tokom petstotina godina ropstva pod Turcima. To je veliki zalog naših predaka i mi treba njih da slijedimo. Imamo primjere, imamo velikane“.

Dovoljno je, smatra Vladika Joanikije, da znamo i u ovom vremenu na kom nasleđu stojimo i koje nasleđe treba da čuvamo.

„Imamo danas ove izbore. Treba da se radujemo. Svaki onaj čovjek koji izađe na izbore i glasa po svojoj savjesti, po svom ubjeđenju, za dobro i za dobru budućnost svoje djece, mislim da je ispunio svoju dužnost i pred državom, i pred svojom savješću, i pred ljudima, i pred Bogom“, zaključio je on.