Arhijerejska Liturgija U Manastiru Podvrh

Владика Јоаникије служио у манастиру Подврх

Име: 24.05.2020-besjeda vladike joanikija; Опис: Владика Јоаникије служио у манастиру Подврх Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Преноса моштију Светог оца Николаја, у петак 22. маја 2020. Свету Архијерејску Литургију у манастиру Подврх.

Током свете службе Божје Преосвећени Епископ је произвео у чин игумана јеромонаха Дамаскина (Ракића), старјешину ове наше дивне и велике светиње, која је посвећена Светом Николају.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика Јоаникије, честитајући празник Светог Николаја Мирликијског Чудотворца.

„Све је у овој јединственој светињи скромно, али и узвишено, овај храм и овај живопис, као и природа у којој је смјештена ова светиња, како би била удаљена од свијета, а да грије свијет својом топлином. Овдје је дио моштију Светог свештеномученика Харалампија. То напомињемо баш у ова времена, јер је Свети Харалампије познат као исцјелитељ и заштитник од разних заразних болести“.

„Посебан је благослов што у овом манастиру имамо чеону кост овог Светитеља, да нас повеже са његовом  мудрошћу, то је божанска мудрост, да нам освијетли путеве којима је ишао Свети Харалампије, то су Христови путеви и да нас заштити од разних вируса“, казао је Његово Преосвештенство.

Од вируса који угрожавају тјелесно здравље много су опаснији, истакао је Преосвећени Владика, вируси лажи, мржње пакости.

„Божји дарови, који нас уздижу да будемо прави хришћани, то нам је и данас најпотребније, јер свега имамо, али мало је љубави и мало је људи. У томе је највећа оскудица. Даће Бог. Кад имамо светиње, онда имамо и народ који се у њима окупља, имамо свету службу Божју која нас оплемењује, имамо братску слогу и љубав, која се шири од светиња према осталом свијету“, рекао је Владика.

Навео је да је Свети Николај велики заштитник Цркве Божје и велики Чудотворац, који спасава, нарочито, оне који су изложени опасностима на мору.

„Говори се да је он заштитник морепловаца, а, заправо, он је заштитник свих хришћана, заштитник путника, а ми смо сви путници према Царству небеском, вјечном и непролазном. Свети Николај се помиње у нашим молитвама послије Пресвете Богородице и Светих апостола. Он је тај велики Христов војвода који штити Цркву Божју од свих опасности, највише од лажи, јереси и напада који разарају Цркву Божју“, истакао је Владика.

Додао је да је Бог оставио своје бројне угоднике, као што су Свети Николај, Свети Харалампије, Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски, Свети Владика Николај Српски, који су, у свим временима, штитили Цркву Божју и хришћане, охрабривали народ да не посустане  у вјери под искушењима.

Ова наша искушења, оцијенио је Епископ Јоаникије, нијесу велика, ни страшна, али су врло непријатна, јер не долазе споља, него од наше браће.

„Имамо доста тих искушења, али то ће проћи, јер, све је на овом свијету пролазно, па и свака власт. Али, да се молимо Богу да Бог да овом народу праве, истинске вође, какве овај народ и наши преци заслужују. Ово што се догађа у Црној Гори понекад је једна свеопшта брука. Треба да се сви уразумимо и да се Богу окренемо да Бог ниспошље своју благодат и своју милост“, бесједио је Владика Јоаникије.

Празник Преноса моштију Светог Оца Николаја је веома поштован празник у нашем народу и од милоште га називамо Млади Свети Никола.

„Нека буде на здравље и на спасење Свети Николај, који је био сасуд Светог Духа, да вам свима помогне, да се сви његовим молитвама оснажимо, охрабримо, обновимо, да имамо снаге, љубави и мудрости да идемо правим путем Божјим у све дане живота нашег“, закључио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.