episkop joanikije

Vladika Joanikije: Sveti Nikola svjedok uvijek savremenosti Jevanđelja

Na praznik Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, u utorak 19. decembra 2017, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom Eparhije, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Nikoljac.

Vladika je u svojoj besjedi kazao da kada bi Jevanđelje bilo samo ljudska mudrost i uvjerenje, bez obzira koliko je savršeno, ono bi davno ostalo samo u nekim udžbenicima i bilo bi stvar prošlosti. “Međutim, Jevanđelje Božije je uvijek savremeno, uvijek je i prošlost, ono na šta se oslanjamo, i sadašnjost i budućnost, živa riječ Božja, prisustvo Boga živoga. Da je to tako svjedoči nam svetitelj koga danas proslavljamo Sveti otac Nikolaj, kome je ovaj sveti hram posvećen. Živio je u četvrtom vijeku poslije Hrista i on je živo ovaplođenje i ispunjenje Jevanđelja Hristovog“, kazao je, između ostalog, u prazničnom arhipastirskom slovu Preosvećeni Episkop Joanikije. On je poželio svim vjernicima i onima koji Nikoljdan slave kao krsnu slavu, srećan praznik, prizivajući zastupništvo Svetog oca Nikolaja, a vjernike upućujući da mu se mole.

Poslije pričešća i osvećenja velikog broja slavskih kolača današnjim svečarima, Crkvena opština Bijelo Polje za sve vjernike je priredila trpezu ljubavi.