Владика Јоаникије

Владика Јоаникије у „Интернет литији“: Самоизолација је прилика да пронађемо себе и повежемо се са ближњима

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије повео је 05.04.2020. године још једну интернет литију која се емитује на радију „Светигора“ а преносе је званичне инстаграм и фејсбук странице „Не дамо светиње“, као и телевизија „Нови“ уз реемитовање бројних црквених портала.

„Ови догађаји који су нас принудили да се изолујемо обавезују нас да се молимо прије свега за обољеле од вируса, а нарочито за оне који се брину о њихобом оздрављењу, љекаре и медицинско особље“ рекао је владика Јоаникије додавши да је неопходно да нагласимо значај вјере и светиње у нашем времену.

„Није први пут да се суочавамо са оваквим искушњем и знамо из нашег искуства да су многе епидемије заустављене уз помоћ благодатне помоћи светих и светиња“ изјавио је Владика подсјетивши на примјер Котора у коме је устројен нарочити молебан Пресветој Богородици који се врши нарочито у мјесецу августу као спомен исцјељења од заразе.

Владика је рекао да овај вирус може бити и прилог нашим међуљудским односима. „Сигурно да је самоизолација прилика да се вратимо сами себи, једни другима, нашим породицама и нашим монашким заједницама, да у том малом простору пронађемо сами себе“ рнагласио је владика Јоаникије. Он је рекао да чињеница да смо се повукли у домове и манастире обавезује да наша брига за друге је још већа.

Владика је рекао да смо у борби за слободу вјероисповијести истрајни и непоколебиви. „То је борба за цијелу државу Црну Гору и све грађане како вјерујуће тако и оне друге“ рекао је владика Јоаникије.

На питање постављено путем телефона како види могућности интерет катихетизације младих владика је рекао да је ова криза отворила нове могућности образовања и све што се покаже као корисно треба га наставити. „Овај вид комуникације отвара неслућене могућности у смислу савладавања сваке даљине и изолације“ рекао је владика Јоаникије.