Administrator Mitropolije crnogorsko primorske Preosvećeni Episkop budimljansko nikšićki g. Joanikije

Vladika Joanikije u intervjuu “Vijestima”: Sadržaj Temeljnog ugovora SPC i Crne Gore biće poznat nakon potpisivanja

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije saopštio je da će sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori biti poznat javnosti kad bude bude potpisan.

Vladika Joanikije je u intervjuu Televiziji “Vijesti” objasnio da se na istovjetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama.

„Važna je stvar što je taj nacrt Ugovora već spreman. Može biti, pošto još taj proces traje, da će eventualno biti još nekih malih izmjena. Ne može biti više suštinskih, jer smo mi gledali da sve bude u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. To je prosto samo po sebi jasno, kako taj ugovor treba da izgleda. Patrijarh srpski Porfirije predstavlja SPC i on je prvopozvani da potpiše Ugovor. Naravno, to je stvar Svetog arhijerejskog Sinoda.Sinod odlučuje ko će da potpiše ugovor, ali samo po sebi se razumije da ta obaveza pripada prije svega Patrijarhu. Ako Patrijarh potpisuje i predsjednik Vlade, to je najveći nivo i nama odgovara da bude najveći nivo i sa te strane, što se tiče Ugovora“, rekao je Episkop Joanikije.

Dodao je da se dugo pregovaralo o ugovoru, da je on predlagan i nekim ranijim vladama, ali da dogovora nije bilo.

“Sada smo na nivou Crkve prvo razmatrali to pitanje, a onda i sa predstavnicima Vlade. To već ulazi u završnu fazu i radili smo sve ono što su radile druge vjerske zajednice, sve te pripreme prilikom potpisivanja Ugovora“, kazao je Vladika.

Na pitanje da li će ugovorom Mitropolija izgubiti autonomiju, kako pominju neki mediji, te termin „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“ koji se pominje u odluci Arhijerejskog sabora iz 2006. kada je formiran Episkopski savjet, Vladika je rekao da „Mitropolija nije sticala nikakvu posebnu autonomiju“, već da se govorilo samo o „uslovnoj samostalnosti koju ima svaka od eparhija SPC, ni manje, ni više“.

„Naša crkva se zove Srpska pravoslavna crkva. Ona jeste Pravoslavna crkva, ali njen puni naziv je Srpska pravoslavna crkva. Može biti jedino Ugovor između dvije strane, između SPC i države Crne Gore. S druge strane kad se govorilo o autonomiji, govorilo se samo o onoj autonomiji, izvjesnoj, uslovnoj samostalnosti koju ima svaka od eparhija SPC, ni manje, ni više. Nikakvu posebnu autonomiju nije sticala Mitropolija crnogorsko-primorska, nego je ona dio SPC kao i ostale njene eparhije. Sa ovim ugovorom ne uspostavlja se nikakva nova realnost, niti bilo kakav novi subjekt što se tiče crkvene organizacije, nego samo dvije strane izražavju saglasno međusobodno uvažavanje i to ozvaničavaju“., objasnio je Vladika Joanikije.

Naglasio je da insititucija episkopskih savjeta postoji odvjakada, zvanično ili nezvanično.

“Uvijek je bio običaj da se episkopi neke oblasti sastaju po pojedinim važnim pitanjima i o tome se savjetuju. Episkopski savjet je ustanovljen odlukom Svetog arhijerejskog Sabora, on i dalje postoji. Veći značaj imaju eparhije, jer episkopski savjet nije registrovan na nivou države, a naše eparhije postoje kao pravna lica. Evo Mitropolija crnogorsko-primorska već više od 800 godina, a i Eparhija budimljanko-nikšićka je osnovana prije 800 godina. Nažalost imala je prikide svog života i kontinuiteta, ali je obnovljena i ona čuva to pamćenje kao svetosavska episkopija. Dakle, Episkopski savjet i dalje postoji. Ovaj ugovor neće brisati ništa, ali neće uspostavjati bilo kakve autonomije ili bilo šta novo, nego se samo izražava saglasnost dvije strane da su spremne na saradnju i da uvažavaju jedna drugu i poštuju nadležnosti jedna druge“.

Episkop Joanikije kaže da ugovor „ne proizvodi ništa novo i ništa više od onoga što je već propisano Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore“, te da je „u nekom pogledu važniji Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji se odnosi na sve“.

Ocijenio je da se o ovom Ugovoru u javnosti mnogo više govori nego što se govorilo o ostalim ugovorima između države Crne Gore i vjerskih zajednica.

“Ko je znao da se priprema Ugovor između Crne Gore i Rimokatoličke crkve, dok to nije bilo objavljeno i dokle taj Ugovor nije bio potpisan? To dvije strane se dogovoraju i kad postignu dogovor, tada potpisuju i tada se to objavljuje. Normalno je da bude poznat javnosti tek pošto se potpiše“, zaključio je Vladika Joanikije.

R.V.