Vladika Joanikije

Vladika Joanikije u “Svetu sa Sputnjikom”: SPC ne može odustati dok se njena prava ne ostvare

Ponašanje crnogorske vlasti, prema riječima Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija,  pokazuje da ona nije spremna da čuje glas Crkve i umnih ljudi, ali ni upozorenja s međunarodnih adresa.

Na stotine ljudi je već privedeno, mnogo je sveštenika pod krivičnim prijavama, ali šta drugo očekivati kada vlast ne uvažava svoj narod nego samo želi da sprovede šta je naumila primjenom gole sile”, retorički pita vladika, koji je u uključenju u emisiju Sputnjika komentarisao stanje u Crnoj Gori nakon što su odlukom Nacionalnog koordinacionog tela i Ministarstva zdravlja zabranjeni javni skupovi, uključujući i litije. Kako napominje, i reakcije ljekara pokazuju da se zdravstvene mjere protiv epidemije zloupotrebljavaju u političke svrhe i da je tu mnogo više zle volje protiv Crkve nego medicinske pameti.

Nije bilo sluha ni da vlasti čuju upozorenja SPC da za Crnu Goru, njenu stabilnost i budućnost nije dobro da donosi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, dodaje vladika i naglašava da se pitanje diskriminatornog zakona moželako riješiti brisanjem nekoliko spornih članova.

SPC ne traži nikakav posebna prava i ništa više od onog što imaju druge vjerske zajednice i ne može odustati dok se ta prava ne ostvare, poručuje vladika Joanikije.

Episkop budimljansko-nikšićki dodaje i da iskustvo pokazuje da je opasno u bilo kojoj državi kad vlast ugrožava slobodu bilo čije vjere, a kamoli većinske kojoj pripada preko 70 odsto stanovništva i kojoj je narod iskreno odan.

„To ne može biti dobro za Crnu Goru, a ne daj Bože da dođe do većih problema – znamo kako je to na Balkanu. Uvijek neki gorući problemi ukoliko tinjaju i eskaliraju u jednom dijelu Balkana mogu lako da se pretoče na drugi dio“, ističe vladika tumačeći poruke koje su ovih dana upućene iz Sinoda SPC vlastima u Podgorici.

Izvor: Sputnjik