Vladika Kirilo Danilovgrad

Владика Кирило на Духовске задушнице богослужио у цркви Свете Текле Даниловграду

Име: 19.06.2021 Vladika Kirilo Danilovgrad 1; Опис: Владика Кирило на Духовске задушнице богослужио у цркви Свете Текле Даниловграду Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је данас, на Духовске задушнице Свету архијерејску литургију у храму Свете равноапостолне првомученице Текле у Даниловграду.

Владика Кирило на Духовске задушнице у цркви Свете Текле ДаниловградуВладици Кирилу саслуживали су протојереј Жељко Чалић, старешина храма и парох даниловградски и јерођакон Роман Виларет, сабрат манастира Острог.

Одговарали су чланови мушке пјевнице даниловградском Православног братства Светог Арсенија Сремца.

После причешћа, на крају литургије, одслужен је парастос за све упокојене.

Потом се преосвећени владика сабраном вјерном народу обратио пастирском поуком.

“Помолисмо се данас, уочи празника Педесетнице, да Дух Свети посјети душе наших преминулих сродника и још једном их утврди да чекају у миру ту задњу трубу анђелску када ће сви људи васкрснути и када ће праведници ући у свој заслужени покој”, рекао је владика Кирило.

Додао је да је Бог створио човјека савршеним узевши прах од земље.

“Дунуо му је Дух небески и тако је постала душа жива човјекова. Тако је једино човјек постао и зато Његош каже да је човјек изабрана твар Божија, створење које сједињава видљиви и невидљиви свијет. И био је призван да као анђели слави Бога и да сву твар принесе своме творцу. Међутим, наговором преисподње змије догодило се усјеченије бића, јер је расјечено биће Адамово. Личност Адамова, као првога створеног човјека је расјечена. Одступила је благодат од њега и тако је он осјетио да је заробљеник, да је покорен тијелу у једној стихији коју није могао да контролише и коју ће тек нови Адам контролисати, омогућити да се она у потпуности покори Богу”, подсјетио је владика буеносајрески.

Казао је да Бог не жели да човјек умре, него га је био створио за вјечни живот.

“Али, по својој слободи је могао да погријеши и он је то тада и урадио и од тада иду страхоте смрти на овој планети. Једну од тих страхота видјели смо и у наше дане од ове пандемије. То су заиста биле апокалиптичке сцене када су људе утоварали у камионе и затрпавали у огромне рупе и ровове не имајући могућности да их достојно сахране”, рекао је он.

Тој опакој болести смрти, нагласио је владика, покорена је наша природа.

“Међутим, Господ нас није оставио на производ тих стихија и непријатеља наших него је послао Свог јединородног Сина који је дошао и подсјетио нас одакле је наше поријекло. Није наше поријекло, како су то неки безумни људи смислили, из некакве капљице, из некакве баре прашњаве и од мајмуна, Није то наше поријекло”, нагласио је владика Кирило.

Рекао је да једино људска душа иде Богу и да нас је на то подсјетио Христос Његовим доласком к нама и одласком ка Оцу.

“Дакле, подсјетио нас је одакле долазимо и што је наш циљ. За то се ми и молимо данас. То је доказ да су душе наших предака живе. Зашто би се молили за њих, кад је њихово тијело давно иструлило у гробу? Зато што вјерујемо да су они вјечни, да ћемо се опет у васкрсењу свих”, рекао је владика.

Рекао је да је Христос све нас примио у своју природу и наш живот је сакривен у Христу.

“И зато ће се тај живот моћи у савршенству јавити када дође Господ да суди живима и мртвима”, рекао је епископ јужно-централноамерички.

Казао је да је наш бол за нашим ближњим укоријењено знање да смрт није природна.

“Природно стање је оригинал. А оригинал Адамов је био непропадљивост, нетљеност, неразоривост. Али, због гријеха смо ушли у такво стање, гдје нас могу да повриједе смрт и разне болести. Међутим, не губимо наду, како каже апостол Павле, као незнабошци. Ми имамо Христа васкрслога који је побиједио све наше болести, који нам то дарује и у овом временом животу, а у пуноћи ће нам то дати када дође свршетак овога свијета”, закључио је Владика Кирило.

А. Вујовић/Р. Војиновић