Владика Кирило Бери

Владика Кирило: Покајања су врата за духовно напредовање

Име: 29. 11.2021-Vladika Kirilo i Otac Rafailo; Опис: Литургија у Берима Тип: audio/mpeg

На дан када наша Света црква прославља Светог апостола Матеја, 29. новембра, Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је Свету архијерејску литургију у цркви Сретења Господњег, метоху манастира Превлака у подгоричком насељу Бери. Саслуживали су архимантрит Бенедикт, игуман манастира Светог архангела Михаила на Михаљској Превлаци, јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине, и јеромонах Евстатије (Ивановић) из манастира Светог Николе на Ободу.

За пјевницом је био професор Алексис Пападопулос из Грчке, духовно чадо нашег Митрополита Амфилохија.

Након прочитане јеванђелске перикопе бесједио је отац Рафаило, а по отпусту владика Кирило.

Отац Рафаило је нагласио да смо у Божићном посту те да је то врло важно и божанском премудрошћу организовано вријеме, а на нама је само да се укључимо, поштујући тај дар и пажљиво пратећи сва благодатна указања, ону навигацију Цркве, која је савршена. Даље је указао на значај свједочења Св. апостола Матеја, кога данас славимо, подсјећајући да је апостолско свједочење заправо свједочење очевидаца.

“Ми се још боримо да стекнемо и да имамо тај прави живи однос са нашим Господом. Врло често живимо у заблудама, у духовним обманама, врло често у некаквим фикцијама и его пројекцијама духовног живота, тако да врло често пред нама имамо лик лажнога бога, каквог бисмо ми жељели да имамо. Зато нас Црква приводи очевицима, апостолима, дакле свједоцима, јер апостол Матеј за разлику од нас, он је био очевидац. Чујете га данас, он сам лично, својим Јеванђељем посвједочи да га је сами Бог, оваплоћени Бог, позвао и да је он кренуо за Њим. Као што смо ми овдје једни са другима тако је и апостол гледао Христа пред собом, слушао Његове ријечи, коначно био Његов апостол.”

Нагласио је и да је битно, посебно на капији Божићнога поста, да доживимо Христа као Емануила, дакле Бога који је са нама, што је и Св. апостол Матеј, данашњи слављеник, својим Јеванђељем, својом проповјеђу, као и сви други Свети апостоли, посебно истицао. Духом Светим надахнут Свети апостол Матеј истиче да је Господ јео и пио са цариницима и грешницима.

“Свето јеванђеље и данас, и то пазите очевидац Матеј, Духом Светим наглашава да је Господ са нама и да једе и пије са нама. Зашто је то битно? Зато што тај који једе и пије није било ко. То је Син Божји, то је онај кога исповједамо у Символу вјере: који је од Оца рођен прије свих вјекова… Бог од Бога, свјетлост од свјетлости. То је онај који је рођен, а не створен, кроз кога је све постало. Дакле, не било каква личност – сам Син Божији са нама је болесницима и грешницима”, бесједио је јеромонах Рафаило, истичући да Он није ништа мање данас присутан него што је у оно вријеме био, нити смо ми мањи болесници и грешници од ондашњих.

Господ је и данас са нама, посебно кроз тајну Литургије, јер, како је казао, и ми смо данас дошли да једемо и пијемо, јер је немогуће замислити Литургију без Причешћа.

“Бог и данас са нама једе и пије. Шта то значи? Он живи са нама и Он хоће. И ево Светога Матеја, шаље да нам то посвједочи Светим Јеванђељем, и не само њега него и друге апостоле. Сви они свједоче да је Бог са нама – Емануил. Морамо да осјетимо да је са нама Бог”, казао је и објаснио да ако то нисмо осјетили онда нешто није у реду са нама те да не можемо да имамо истински доживљај Бога, а да игноришемо оне које је Он послао да нам Га Духом Светим посвједоче.

Говорећи о посту поучио је сабране да свако пости како ко може, а да послушају Цркву и да мало више читају Јеванђеље и размишљају на те теме, да би задобили то спасоносно осјећање присуства Христовог међу нама:

“Кад нас сви оставе, Господ је са нама до те мјере да живи са нама, сваки твој залогај, гутљај, Он даје и дијели са тобом. Дакле, да имамо тај доживљај да је Бог са нама, нисмо сами. Он хоће да живи са нама наш живот и да ми живимо кроз Њега божански живот, блажени. Ако то немамо, онда је све наше лажно. Сав наш труд, сва наша жртва, сви наши назови подвизи, то је све један промашај, катастрофална грешка.”

Позвао је све да посебно у посту мобилишемо своју пажњу и да тражимо Христа, ако га још нисмо нашли, ако немамо јасно изражен доживљај и сигнал срца да је Христос са нама, јер Он је и данас у времену и простору максимално кроз Литургију са нама, ваистину присутан:

“У Тајни тијела и крви је то ваистину Он. Исти онај који је Матеја позвао, исти Бог апостола, предака, светитеља наших… то је исти Бог и кад се са Њим сјединимо онда са Њим и живимо. Он је са нама у све дане до свршетка вијека, зато ваистину заслужује сву нашу пажњу, да већ сад кад имамо ту могућност и кад је ту међу нама, поченемо да живимо живот будућега вијека”, јеромонах Рафаило, игуман манастира Подмаине.

Подсјетивши да данас славимо Светог апостола и јеванђелисту Матеја који је, иако је био имућан и по занимању цариник, оставио све и пошао за Христом, Преосвећени владика је казао да је у његовом Јеванђељу остало то састрадавање с грешницима јер је и сам био грешник.

“Знао је тајну покајања, да је Бог јачи од сваког гријеха, али да се мора ући кроз та врата покајања. Другог пута нема, зато су и ријечи и Јована Пророка и ријечи Господње прве биле: Покајте се! Нема љепшег времена за покајање, преумљење, од поста и зато искористимо то вријеме”, поручио је Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички.

Указујући је на тумачења Јеванђеља по Матеју која уочавају да он празник Вазнесења не описује него каже: Идите у све народе и Ја сам са вама у све дане до свршетка вијека, Владика је објаснио да се њиме наглашава присуство Христова међу нама до свршетка вијека и да је то много важно. Такође подсјећа да је Свети апостол и јеванђелист Матеј једини код кога се помиње Црква управо као присуство Царства Божијега на земљи.

“Дакле, већ овдје је присутно то Царство и то је много важно. Свети оци кажу, ко овдје не нађе Христа, неће га наћи ни тамо. Како носимо обличје овога живота, тако ћемо носити обличје будућег живота. Нема тамо никаквих изненађења, бићемо љепши… ослобођени од гријеха, од пропадљивости, од нужда овога свијета, али исти какви смо овдје”, бесједио је Владика и додао да је Христос примио у своју ипостас све народе, све расе, сва племена, те да је присутан у свим народима и покољењима.

На крају бесједе, Владика се помолио да нам Господ молитвама Светог апостола Матеја да дар покајања и спознају да су то врата за духовно напредовање.

“Какав год да смо достигли духовни узраст треба да напредујемо до посљедњег свог даха. Јевреји имају пословицу: Ако не будеш бољи, бићеш гори. Нема стагнирања и самодовољности. Већ си ту пао кад си самодовољан. Егоизам, то ја треба да згазимо, то је нешто што нас највише кочи у духовном развоју. Нема ја, него слава Богу за све, Христос је међу нама до свршетка вијека и даље, амин”, закључио је Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички г. Кирило.

Весна Девћ

Фото: Раде Дуловић