MANASTIR PODLASTVA

Vladika Kirilo u manastiru Podlastva služio Liturgiju i parastos poginulima u Velikom ratu

Ime: 11.11. 2018 Vladika Kirilo Podlastva; Opis: Vladika Kirilo u manastiru Podlastva služio Liturgiju i parastos poginulima u Velikom ratu Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosairesko-južnocentralnoamerički G. Kirilo uz sasluženje sveštenstva, služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Podlastva u Grblju.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja okupljenim vjernicima besjedom se obratio Iguman manastira Podmaine jeromonah Rafailo (Boljević) koji je tumačio začalo iz Svetog Jevanđelja o iscjeljenju krvotočive žene.

“Neka ovaj moćni primjer krvotočive žene koja je vjerovala da će se iscijeliti ako se samo dotakne Gospoda, bude primjer svima nama. Ona nam pokazuje da i mi imamo mogućnost da se iscijelimo od tjelesnih i duševnih bolesti samo ako vjerujemo u Gospoda našeg Isusa Hrista“.
Podvodom stogodišnjice oslobođenja Boke i ujedinjenja Vladika Kirilo i sveštenstvo služili su parastos poginulima u balkanskim ratovima1912. – 1913. i Velikom ratu 1914.-1918.

Besjedom se sabranima, nakon parastosa obratio preosvećeni Episkop Kirilo, izražavajući blagodarnost njima, koji su položili ono najdragocjenije što su imali-svoje živote, da bismo mi danas uživali slobodu.

Potom je priređen prigodan program na kome je pojalo SPD “Jedinstvo” iz Kotora.

Vijence na spomenik junacima položili su: grbaljska podružnica Udruženja dobrovoljaca, poštovalaca i potomaka boraca 1912-1918, predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović, predsjednik Skupštine opštine Budva Đorđije Vujović i predstavnici zbora Miholjske Prevlake.