Baošići

Vladika Metodije 11. oktobra služio Liturgiju u Baošićima

Ime: 12.10.2019 Vladika Metodije Baosici; Opis: Vladika Metodije 11. oktobra služio Liturgiju u Baošićima Tip: audio/mpeg

I ove godine u Hramu Svetog Nikole u Baošićima liturgijski i svečano je proslavljen ispovjednik pravoslavlja bokeljski i dalmatinski Kiril Cvjetković

Baošići 2

Kiril Cvjetković je jedan od najznamenitijih bokelja koji je u vrijeme vladavine Austrije na ovim prostorima, spriječio da se pounijate Boka Kotorska i Dalmacija i zbog toga je teško postradao provevši 24. godine u teškim okovima.

Upokojio se u manastiru Bezdin u Rumuniji sa neostvarenom željom da još jednom vidi svoje rodne Baošiće. Od strane austrijskih vlasti mu je bio zabranjen povratak u Boku Kotorsku.

Velikim trudom i zalaganjem vjeroučitelja iz Beograda g. Budimira Kokotovića, uz blagoslov episkopa budimskog i administratora temišvarskog g. Lukijana, a uz Božiju pomoć njegove Svete mošti pronađene su 27. jula 2011.god. na tri i po metra dubine u manastirskoj porti, a potom umivene, obučene miropamazane stavljene u kivot u kome i danas počivaju čekajući trenutak kada će biti donesene u njegovu rodnu Boku.

Svetu arhijerejsku Liturgiju na praznik Svetog Kirila uz sasluženje hercegnovskog i sveštenstva eparhije budimljansko-nikšićke služio je episkop dioklijski g. Metodije.

Po završetku Svete Liturgije episkop Metodije je blagoslovio o prerezao slavski kolač u slavu i čast Svetog Kirila, a zatum osvještao i novourađenu gostoprimnicu gdje je potom pripremljeno posluženje za sve prisutne vjernike.

Miomira Motika