Vladika Metodije

Vladika Metodije: Budimo kao naši preci, slušajmo i ispunjavajmo riječ Gospodnju!

Ime: 29 08 2019 vladika metodije; Opis: Budimo kao naši preci, slušajmo i ispunjavajmo riječ Gospodnju! Tip: audio/mpeg

Drevna nemanjićka svetinja manastir Morača, juče, 28. avgusta, na praznik Uspenje Presvete Bogorodice Svetom arhijerejskom liturgijom, prazničnom litijom, blagosiljanjem slavskih prinosa i bogatim kulturno-umjetničkim programom proslavila je svoju hramovnu slavu.

Svetu službu Božju je služio Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije sa sveštenstvom uz molitveno učešće vjernog naroda koji se u ovoj svetinji tradiocionalno sabira u velikom broju na Gospođindan.

U arhipastirskoj besjedi Preosvećeni vladika Metodije je kazao da kao što je Presveta Bogorodica Duhom Svetim okupila sve apostole na dan Njenoga Uspenija, tako isto je i ova moračka svetinja, koja je Njenom Uspeniju posvećena, okupljala u proteklim vjekovima do današnjeg dana, a ako Bog da i do kraja svijeta i vijeka, sve bogoljubive i hristoljubive, hristočežnjive duše koje ištu vječnoga života i slušaju i ispunjuju riječ Gospodnju.

Nakon pričešća vjernih, vladika dioklijski g. Metodije sa sveštenstvom je predvodio krstonosnu litiju koja je ophodila manastirski hram. Zatim je blagosiljan slavski kolač.

Saborovanje u manastiru Morača nastavljeno je uz gusle, pjesmu, igru, stihove i slavsku trpezu hrišćanske ljubavi.